Złota tarta
Ciasto w sam raz na jesienne popołudnie

Składniki
- ciasto
- 200 g mąki
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g zimnego masła
- jajko
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżka zimnej wody (ew. na dekoracje z ciasta – potrzebna jest dodatkowo połowa porcji ciasta).
- nadzienie
- 180 g mleka skondens. niesłodzonego
- 425 g purée z dyni
- 140 g brązowego cukru
- po łyżeczce cynamonu i mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 jajka
Sposób przygotowania
1. Składniki ciasta posiekaj nożem, bardzo krótko zagnieć. Owiń w folię i włóż na 30 min do lodówki. Następnie ciastem wyłóż formę do tart, obciąż je i podpiecz na złoto. Ostudź. 2. Połącz składniki nadzienia (mieszając ręcznie lub delikatnie mikserem). Wylej na spód. Podpiecz 10 min. W tym czasie rozwałkuj resztę ciasta, jeśli robisz dekoracje i wycięte kształty. Wyjmij tartę, ułóż je krańcach ciasta. Piecz dalej w 180 st. C ok. 40 min do ścięcia nadzienia. Jeśli ozdoby zaczną się za bardzo przypiekać, nakryj je folią aluminiową (nie dotykając nią do nadzienia).