Złote mleko rozgrzewa organizm jesienią i zimą. Jak zrobić?

Złote mleko, które lansowane jest przez wiele osób z pierwszych stron gazet, nie jest wykonane z drogocennego kruszcu, ale i tak jest... na wagę złota! Ten napój zawierający kilka składników idealnie rozgrzewa zarówno jesienią, jak i zimą, co poprawia nie tylko samopoczucie, ale także kondycję organizmu. Co trzeba wiedzieć o złotym mleku? Jakie ma właściwości. Przekonaj się, jak szybko można je zrobić!

Złote mleko to napój lansowany przez gwiazdy, który ma pomóc wzmocnić organizm
Złote mleko to napój lansowany przez gwiazdy, który ma pomóc wzmocnić organizm123RF/PICSEL

Czym jest złote mleko?

Złote mleko to nic innego, jak mleczny napój z dodatkiem przypraw, który jest tradycyjnym napojem pochodzącym z Indii i znanym środkiem wykorzystywanym przez medycynę ajurwedyjską. Według tradycyjnych wierzeń, złote mleko pomagało na wiele dolegliwości, wśród których wylicza się przeziębienie, stany zapalne oraz problemy trawienne. Co wchodzi w skład złotego mleka? Nietrudno się domyślić, że podstawą jest mleko (współcześnie krowie, ale też kozie lub każde inne), a także kurkuma, która nadaje napojowi wyjątkowego koloru.

Choć oryginalny przepis zakładał obecność wyłącznie dwóch składników w złotym mleku, to można obecnie znaleźć receptury, które zakładają potrzebę użycia większej ilości dodatków. Czego na przykład? Otóż złote mleko może zawierać imbir, cynamon, goździki, gałkę muszkatołową, anyż, pieprz, a także miód, który potęguje dobroczynne działanie napoju.

Jakie działanie ma złote mleko? Tradycyjnie miało ono wpływać na kondycję organizmu i pomagać w leczeniu pospolitych dolegliwości. Jednak szeroka gama składników złotego mleka znacznie poszerza jego skromne spektrum działania.

Złote mleko: Siła dodatków

Aby poznać działanie złotego mleka na organizm, warto przyjrzeć się potrzebnym do wykonania tego napoju składnikom.

Kurkuma - to egzotyczna przyprawa, która zdążyła już zadomowić się w naszych kulinariach. O jej wszechstronności może stanowić fakt, że już od dawna wykorzystywana jest nie tylko jako przyprawa dań kuchni azjatyckiej, ale także jest powszechnie stosowana jako barwnik spożywczy. Podstawą działania kurkumy jest kurkumina - silny przeciwutleniacz, który sprawia, że zyskuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Warto spożywać niewielkie ilości tej przyprawy w przypadku infekcji, ale także problemów trawiennych, ponieważ pobudza organizm do produkcji soków żołądkowych. Kurkuma może także regulować ciśnienie tętnicze, a także pomóc w procesach odtruwania organizmu.

Imbir - to kłącze, które ma wiele właściwości, a jego obecność jest nieoceniona szczególnie zimą, kiedy dodajemy jego kawałki do rozgrzewającej herbaty. Imbir posiada tajną broń w postaci gingerolu, czyli substancji o działaniu przeciwzapalnym oraz przeciwbólowym. Dlatego imbir to jeden z naturalnych sposobów na pozbycie się męczących problemów z zębami oraz jamy ustnej. Ta aromatyczna przyprawa jest również nieoceniona w przypadku przeziębienia. Dlaczego? Ponieważ wspomaga leczenie dolnych i górnych dróg oddechowych oraz pomaga usunąć stany zapalne. Imbir to także jeden z naturalnych sposobów na łagodzenie skutków nieprzyjemnej choroby lokomocyjnej.

Goździki to nie tylko zimowe dodatki do deserów, ale także naturalny lek
Goździki to nie tylko zimowe dodatki do deserów, ale także naturalny lek123RF/PICSEL

Goździki - nie sposób wymienić wszystkich zalet wynikających ze spożywania goździków. Nie wolno jednak zapominać o działaniu przeciwbólowym, przeciwzapalnym oraz przeciwwirusowym. Wszystko to zasługa eugenolu - substancji czynnej, która podobnie jak kurkumina i gingerol, pomaga na wiele dolegliwości. Co jeszcze nam daje spożywanie goździków? Ich zalety docenią wszyscy ci, którym zimowe infekcje mocno dają się we znaki. Pomogą pozbyć się choćby kataru, bólu gardła, a także uporczywego i męczącego kaszlu.

Pieprz - akurat pieprzu chyba specjalnie nie trzeba nikomu przypominać, ponieważ nie ma domu bez tej ostrej przyprawy. Jeśli komuś wydaje się, że nadaje on tylko pikanterii przygotowywanych potraw, to jest w grubym błędzie. Otóż, w pieprzu czarnym obecna jest piperyna, która zaliczana jest do termogeników - substancji podwyższających ciepłotę ciała oraz poprawiających metabolizm. Jednak piperyna ma inne, ale za to bardzo ważne działanie w złotym mleku. To właśnie substancja zawarta w pieprzu poprawia wchłanianie kurkuminy przez organizm.

Miód - ten naturalny antybiotyk to nie tylko naturalny sposób na atakujące w naszym organizmie bakterie, ale także moc witamin. A które z nich można w nim znaleźć? Przede wszystkim witaminę C, która znana jest z uszczelniania naczyń krwionośnych oraz pobudzanie odporności. To także źródło witamin z grupy B, które całościowo poprawiają kondycję organizmu, ale największe zasługi mają na polu poprawy działania układu nerwowego, krążenia i pokarmowego.

Jak zrobić złote mleko?

Główny składnik złotego mleka można zastąpić napojem roślinnym
Główny składnik złotego mleka można zastąpić napojem roślinnym123RF/PICSEL

Przygotowanie złotego mleka jest łatwe i poradzi sobie z nim praktycznie każdy. Wystarczy przygotować składniki:

- szklankę mleka,
- dwie łyżeczki miodu,
- kawałek imbiru (można zastąpić go suszonym)
- po szczypcie pieprzu, kurkumy oraz goździków.
 
Uwaga: mleko może być albo krowie, albo każde inne. Jeśli jednak nie możemy użyć tego tradycyjnego, nic nie stoi na przeszkodzie, aby zastąpić je napojem roślinnym: kokosowym, owsianym czy sojowym.

Jak zrobić złote mleko? Do rondelka należy wlać mleko lub napój roślinny i podgrzać, ale nie dopuścić do wrzenia. W filiżance zaś umieścić pozostałe składniki: miód, przyprawy oraz starty imbir, a następnie dokładnie wymieszać. Ciepłe mleko (ale nie gorące) wystarczy wlać do pozostałych składników, dobrze wymieszać i wypić. 

Jak i kiedy pić złote mleko? Wszystko zależy od naszych potrzeb. Jeśli chcemy poprawić kondycję organizmu, nic nie stoi na przeszkodzie, aby wypijać je na czczo. W przypadku wychłodzenia ciała oraz infekcji, można zaś przygotować je wieczorem i wypić przed snem.

Warto pamiętać, że składniki złotego mleka zawierają różne substancje czynne, dlatego ich stosowanie nie może być łączone przez osoby zażywające leki (gdyż mogą wchodzić z nimi w interakcje). W razie jakichkolwiek wątpliwości przed zastosowaniem złotego mleka, warto zasięgnąć opinii lekarza.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas