Zraziki z korniszonami i cebulką

Posmakują wszystkim domownikom!

Zrazy
Zrazy123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj i osusz. Delikatnie ugnieć palcami. Natrzyj solą z jednej strony, a z drugiej papryką wymieszaną z kozieradką. Złóż w stosik, przykryj folią spożywczą i schowaj do lodówki na ok. 30 min. 

2. Bekon, korniszonki i cebulki perełki posiekaj na drobniutkie kawałeczki. Cebulki dymki oraz czosnek obierz, posiekaj. 

3. Każdy plaster mięsa, od strony z papryką, posmaruj musztardą. Połóż na niej po porcji bekonu, korniszonków i cebulek perełek. Zwiń w ścisłą roladkę i zepnij wykałaczką. Obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej z masłem. Obsmaż zraziki po 3-4 minuty z każdej strony. Zdejmij z patelni i na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę z czosnkiem. 

4. Zagotuj 1,5 szkl. wody z listkami i zielem angielskim. Możesz dodać do niej 1 łyżkę masła. Do wody włóż zraziki i cebulę z czosnkiem. Zmniejsz ogień i duś mięso pod przykryciem ok. 20 minut. Jeśli sos jest za rzadki, wymieszaj 3-4 łyżki śmietany z 1 łyżeczką mąki pszennej. Wlej odrobinę sosu z duszenia mięsa, by śmietana się zagrzała, wymieszaj i wlej z powrotem do mięsa. Duś kolejne 5-8 minut. Podawaj np. z ziemniakami lub z kaszą.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas