Alert dla miłośników spaghetti. Wykryto bardzo szkodliwe substancje
Główny Inspektorat Sanitarny wydał najnowsze ostrzeżenie publiczne, w którym informuje, że w jednym z akcesoriów kuchennych znajdują się pierwszorzędowe aminy aromatyczne, czyli niebezpieczne i szkodliwe dla zdrowia substancje. Nie należy używać produktu wskazanego w komunikacie do kontaktu z żywnością – apeluje GIS.

Uwaga na łyżkę zawierającą groźne substancje
We wtorkowe popołudnie na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego pojawiło się ostrzeżenie dotyczące wyrobu do kontaktu z żywnością. Czytamy w nim, że na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych z łyżki do spaghetti. Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje szkodliwe dla zdrowia - wskazuje GIS.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Łyżka do spaghetti 33,5 cm
Numer partii: 2406654
Kod kreskowy: 8 435 632 066544
Importer: Euro Master Import Export, S.L. C/.Villablino 20E 28947 Madrid España
Kraj pochodzenia: Chiny

"Podmiot Kuamao Trade Poland Sp. z o.o. niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodnych wynikach badań rozpoczął informowanie klientów o zagrożeniu oraz o możliwości zwrotu wskazanego produktu. Po zwrocie od klientów wadliwego produktu oraz po podliczeniu aktualnego stanu magazynowego zakwestionowany produkt zostanie niezwłocznie zutylizowany" - informuje GIS.
GIS z zaleceniem dla konsumentów
Główny Inspektorat Sanitarny apeluje do konsumentów, którzy weszli w posiadanie łyżki wskazanej w komunikacie, by jej nie używali.