Reklama

Reklama

Zrazy i bitki w wersji fit

Pyszne i aromatyczne. W sam raz na obiad!

Schab w sosie pieczarkowo-jogurtowym

Składniki

  • 60 dag chudego schabu środkowego bez kości
  • 30 dag pieczarek
  • po 1 pietruszce i cebuli
  • 1/3 szkl. jogurtu naturalnego
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki świeżego posiekanego rozmarynu (lub 1 łyżeczka rozmarynu suszonego)
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • jasny sos sojowy
  • olej

Sposób przygotowania

1. Schab umyj, osusz i pokrój na kotlety o grubości 1 cm. Natrzyj je sosem sojowym i rozkrojonym czosnkiem. Odłóż na 30 minut (czosnku nie wyrzucaj). Obierz i umyj warzywa, pokrój je na kawałki. Zagotuj bulion. 

2. Do bulionu wrzuć warzywa, czosnek, rozmaryn, ziele i listki. Zmniejsz ogień, by płyn leciutko wrzał. Włóż kotlety i gotuj przez ok. 40 minut. W tym czasie umyj i osusz pieczarki. Pokrój je na plasterki. 

Reklama

3. Grzyby wrzuć na rozgrzaną suchą patelnię. Mieszając, smaż, aż wyparuje sok (ok. 2 min). Wlej łyżeczkę oleju i wsyp paprykę. Zmniejsz płomień i smaż grzyby jeszcze przez ok. 4 min. Mąkę rozmieszaj z 1 łyżką zimnej wody. 

4. Do mięsa dorzuć część pieczarek. 4 łyżki bulionu wymieszaj z jogurtem i z mąką. Wmieszaj do reszty bulionu i podgrzej przez 3 minuty. Gdy sos się zagęści i mąka straci smak surowizny, dodaj go do bitek z pieczarkami. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje