Zrazy i bitki w wersji fit
Pyszne i aromatyczne. W sam raz na obiad!
Schab w sosie pieczarkowo-jogurtowym
Sposób przygotowania
1. Schab umyj, osusz i pokrój na kotlety o grubości 1 cm. Natrzyj je sosem sojowym i rozkrojonym czosnkiem. Odłóż na 30 minut (czosnku nie wyrzucaj). Obierz i umyj warzywa, pokrój je na kawałki. Zagotuj bulion.
2. Do bulionu wrzuć warzywa, czosnek, rozmaryn, ziele i listki. Zmniejsz ogień, by płyn leciutko wrzał. Włóż kotlety i gotuj przez ok. 40 minut. W tym czasie umyj i osusz pieczarki. Pokrój je na plasterki.
3. Grzyby wrzuć na rozgrzaną suchą patelnię. Mieszając, smaż, aż wyparuje sok (ok. 2 min). Wlej łyżeczkę oleju i wsyp paprykę. Zmniejsz płomień i smaż grzyby jeszcze przez ok. 4 min. Mąkę rozmieszaj z 1 łyżką zimnej wody.
4. Do mięsa dorzuć część pieczarek. 4 łyżki bulionu wymieszaj z jogurtem i z mąką. Wmieszaj do reszty bulionu i podgrzej przez 3 minuty. Gdy sos się zagęści i mąka straci smak surowizny, dodaj go do bitek z pieczarkami.
Drobiowe zrazy zawijane
Sposób przygotowania
1. Cebulę obierz i drobniutko posiekaj. Podsmaż ją na 1/2 łyżeczki oleju, zdejmij z ognia i od razu wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Obie marchewki obierz, umyj i pokrój na minisłupki. Z pieczywa odkrój skórki, a miąższ drobniutko pokrusz.
2. Mięso umyj i osusz. Skrop sosem sojowym i ew. oprósz pieprzem ziołowym. Rozbij na cieniutkie plasterki. Z jednej strony ułóż pasek cebuli, a z drugiej korniszonka i marchewki. Przykryj plasterkiem szynki. Zwiń w ścisłe roladki.
3. Owiń je sznurkiem lub zepnij szpilkami do zrazów. Zrazy obsmaż na łyżeczce oleju. W tym czasie podgrzej bulion i wymieszaj go z koncentratem, pokruszonym chlebem, tymiankiem i papryką. Gdy będzie już ciepły, zmiksuj na gładko.
4. Do sosu włóż zrazy. Duś na małym ogniu pod przykryciem, ok. 60 minut, aż mięso zmięknie. Ew. dolewaj bulion lub czerwone wino. Wyjmij mięso, a sos przetrzyj przez sitko, by był aksamitny. Jeśli jest za rzadki, zagęść go mąką ziemniaczaną. Podaj z kaszą.
Medaliony w kolorowym pieprzu
Sposób przygotowania
1. Odłóż 1/2 łyżeczki pieprzu, a resztę rozetrzyj w moździerzu. Podgrzej wino lub sok i wymieszaj z pieprzem. Odstaw na godzinę, a nawet na całą noc (w zakręconym słoiczku). Możesz przygotować większą porcję pieprzu i zamarynować go "na później". Przyda się do doprawiania mięsa lub ryb i sosów do letnich sałatek.
2. Mięso umyj, osusz i pokrój na medaliony, lekko rozbij. Oprósz je solą. Skrop octem. Posmaruj musztardą z tymiankiem. Odłóż na 30 min. Zgrilluj na patelni posmarowanej oliwą, po minucie z każdej stronie.
3. Podgrzej wino i włóż do garnka medaliony. Ew. dodaj pokrojoną na plasterki łagodną cebulę, np. szalotkę lub cukrową. Duś pod przykryciem ok. 25 minut.
4. Medaliony podaj z musem selerowym: obierz średni seler. Pokrój go w kostkę, skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniał i zeszklij na łyżce masła. Dodaj małą posiekaną cebulę czosnkową lub cukrową. Dolej 1/2 szkl. mleka, dopraw solą i pieprzem i gotuj przez 10-15 minut. Odcedź i zmiksuj na mus z 2 łyżkami serka mascarpone.