Zrazy z ogórkiem, szynką i papryką
maczny farsz do roladek można zrobić z ziemniaków lub kaszy, które zostały z poprzedniego obiadu. Wystarczy dodać do masy podsmażony boczek, cebulę, łyżkę śmietany, ulubione przyprawy, wymieszać i zawinąć

Składniki
- 1 kg udźca lub łopatki wołowej
- 3 łyżki musztardy
- ogórki kiszone
- papryka
- 2 cebule
- 15 dag szynki
- łyżka masła klarowanego
- pół szklanki mąki
- papryczka chilli
- 2 suszone podgrzybki
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
4 osób
Sposób przygotowania
1. Mięso pokrój i rozbij tłuczkiem. Posyp pieprzem i posmaruj musztardą. Ogórki, paprykę i jedną cebulę pokrój w paski i ułóż na mięsie. Przykryj plastrem szynki. Całość mocno zwiń i obwiąż nitką. 2. Zrazy obtocz w mące, podsmaż na maśle. Przełóż do garnka, dodaj drobno posiekaną cebulę, chilli, grzyby, czosnek. Zalej wodą i gotuj 2 godziny. Dodaj musztardę.