Zupa brokułowa

Zdrowa i sycąca

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Cebulę oraz czosnek obierz, grubo posiekaj. Brokuły oczyść, podziel na małe różyczki. Ziemniaki obierz, opłucz, potnij w kostkę.
2. W garnku rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę i czosnek. Dodaj brokuły oraz ziemniaki. Duś razem kilkachwil. Posyp cukrem. Zalej bulionem. Doprowadź dowrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 15 minut. 
3. Ugotowane do miekkości warzywa zdejmijz ognia. Wyjmij kilka różyczek brokułów do dekoracji. Pozostałe jarzyny zmiksuj razem z wywarem. Zupę wymieszaj ze śmietaną. Mocno podgrzej. Przyprawsolą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Można ją podać np. grzankami albo groszkiem ptysiowym

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas