Zupa brokułowa
Zdrowa i sycąca

Składniki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 50 dag brokułów
- 35 dag ziemniaków
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 litr bulionu warzywnego (z kostki)
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- 150 ml śmietany kremówki
4
Sposób przygotowania
1. Cebulę oraz czosnek obierz, grubo posiekaj. Brokuły oczyść, podziel na małe różyczki. Ziemniaki obierz, opłucz, potnij w kostkę.2. W garnku rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę i czosnek. Dodaj brokuły oraz ziemniaki. Duś razem kilkachwil. Posyp cukrem. Zalej bulionem. Doprowadź dowrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 15 minut. 3. Ugotowane do miekkości warzywa zdejmijz ognia. Wyjmij kilka różyczek brokułów do dekoracji. Pozostałe jarzyny zmiksuj razem z wywarem. Zupę wymieszaj ze śmietaną. Mocno podgrzej. Przyprawsolą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Można ją podać np. grzankami albo groszkiem ptysiowym