Reklama

Reklama

Zupa brokułowa

Zdrowa i sycąca

Czas przyrządzenia: 15 minut + gotowanie 15 minut
Składniki dla: 4

Składniki

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 dag brokułów
  • 35 dag ziemniaków
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 litr bulionu warzywnego (z kostki)
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 150 ml śmietany kremówki

Sposób przygotowania

1. Cebulę oraz czosnek obierz, grubo posiekaj. Brokuły oczyść, podziel na małe różyczki. Ziemniaki obierz, opłucz, potnij w kostkę.
2. W garnku rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę i czosnek. Dodaj brokuły oraz ziemniaki. Duś razem kilkachwil. Posyp cukrem. Zalej bulionem. Doprowadź dowrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 15 minut. 
3. Ugotowane do miekkości warzywa zdejmijz ognia. Wyjmij kilka różyczek brokułów do dekoracji. Pozostałe jarzyny zmiksuj razem z wywarem. Zupę wymieszaj ze śmietaną. Mocno podgrzej. Przyprawsolą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Można ją podać np. grzankami albo groszkiem ptysiowym

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje