Zupa cukiniowa
Z ryżem.
- 3 cukinie,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki masła,
- 1 szklanka świeżego zielonego groszku,
- 1/2 szklanki ryżu,
- 1/2 szklanki śmietany,
- 1 łyżka mąki,
- 1,5 l. wywaru mięsnego,
- 2 łyżki masła,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cukinie umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. W garnku na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę i czosnek, dodać pokrojoną cukinię i groszek, smażyć ok. 3 min. po czym zalać wywarem, doprawić solą i pieprzem i gotować ok. 15 min. Na koniec zupę zaprawić śmietaną wymieszaną z mąką. Podawać z ryżem.
Czas przygotowania 1 h. 15 min. Przepis na 6 osób.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!