Zupa dyniowo-pomidorowa
Kiedy chcesz urozmaicić codzienny jadłospis, wprowadź do niego nowe danie i zaskocz domowników ciekawym smakiem. Zupa z dyni i pomidorów z pewnością im posmakuje.
Składniki:
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- seler
- 50 dag miąższu dyni
- 50 dag pomidorów
- koperek
- sól
- pieprz
- czosnek
- śmietana
- masło
Sposób przygotowania:
Dynię pokroić w dość drobną kostkę, włoszczyznę grubo zetrzeć. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić drobno. Włoszczyznę zalać wodą i gotować do miękkości z dodatkiem dyni i przypraw.
Dodać pomidory podduszone na odrobinie masła i jeszcze razem pogotować. Zupę przyprawić do smaku, zabielić śmietaną i posypać posiekanym koperkiem. Można też zmiksować gotową zupę. Podawać z ryżem, makaronem sojowym lub ryżowym, czy bezglutenowymi grzankami.