Zupa dyniowo-pomidorowa

Kiedy chcesz urozmaicić codzienny jadłospis, wprowadź do niego nowe danie i zaskocz domowników ciekawym smakiem. Zupa z dyni i pomidorów z pewnością im posmakuje.

Wprowadź zupę dyniowo-pomidorową do swojego codziennego jadłospisu.
Wprowadź zupę dyniowo-pomidorową do swojego codziennego jadłospisu. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • seler
  • 50 dag miąższu dyni
  • 50 dag pomidorów
  • koperek
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
  • śmietana
  • masło

Sposób przygotowania:

Dynię pokroić w dość drobną kostkę, włoszczyznę grubo zetrzeć. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić drobno. Włoszczyznę zalać wodą i gotować do miękkości z dodatkiem dyni i przypraw.

Dodać pomidory podduszone na odrobinie masła i jeszcze razem pogotować. Zupę przyprawić do smaku, zabielić śmietaną i posypać posiekanym koperkiem. Można też zmiksować gotową zupę. Podawać z ryżem, makaronem sojowym lub ryżowym, czy bezglutenowymi grzankami.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas