Zupa koperkowa
Z grzankami.

Składniki:
- 1 marchewka,- 1 pietruszka,- 1 mały por,- 3 duże ziemniaki,- sól, pieprz,- 2 kostki rosołowe,- listek laurowy,- ziele angielskie,- 0,75 kg kostki cielęcej,- 2 pęczki kopru,- 1 łyżka maki,- 1/2 szklanki śmietany,- 5 kromek chleba tostowego,- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
Kostki cielęce zalać 2 lt zimnej wody i gotować na wolnym ogniu aż szumowiny się nie zbierają (usuwać je na bieżąco). Po tym czasie dodać oczyszczone marchewki, pietruszkę i pora, doprawić solą i pieprzem, dodać listek laurowy, ziele angielskie i kostki rosołowe. Gotować ok. 30 min. Po tym czasie wyjąć kości i dodać obrane i pokrojone ziemniaki, gotować do miękkości ziemniaków. Zupę zmiksować, zagotować, dodać posiekany koper i zaprawić śmietaną wymieszaną z łyżką mąki. Podawać z grzankami. Kromki chleba tostowego pokroić w kostkę i usmażyć na zloty kolor na rozgrzanym maśle. Czas przygotowania 1 h. 30 min. Przepis na 8 osób.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!