Zupa krem z ciecierzycy
Aksamitna i pyszna!

Składniki
- ok. 400 g ciecierzycy z puszki
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju kokosowego lub masła
- 2 ziemniaki
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 500 ml bulionu lub rosołu
- 50 ml śmietanki 18 proc.
- świeża kolendra do podania
Sposób przygotowania
W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz masło klarowane, smażyć jeszcze przez 2 minuty.Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kmin rzymski. Doprawić solą i pieprzem, smażyć mieszając przez ok. 1 minutę.Zwiększyć ogień, dodać ciecierzycę (razem z zalewą) a po chwili wlać bulion. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 15 minut do miękkości ziemniaków. Odstawić z ognia, po kilku minutach dodać śmietankę i całość zmiksować na krem.Zupę podawać ze świeżą kolendrą i serem żółtym.