Reklama

Reklama

Zupa krem z ciecierzycy

Aksamitna i pyszna!

Składniki

  • ok. 400 g ciecierzycy z puszki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub masła
  • 2 ziemniaki
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 500 ml bulionu lub rosołu
  • 50 ml śmietanki 18 proc.
  • świeża kolendra do podania

Sposób przygotowania



W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz masło klarowane, smażyć jeszcze przez 2 minuty.

Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kmin rzymski. Doprawić solą i pieprzem, smażyć mieszając przez ok. 1 minutę.

Zwiększyć ogień, dodać ciecierzycę (razem z zalewą) a po chwili wlać bulion. Zagotować. 

Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 15 minut do miękkości ziemniaków. Odstawić z ognia, po kilku minutach dodać śmietankę i całość zmiksować na krem.

Zupę podawać ze świeżą kolendrą i serem żółtym. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje