Zupa krem z cukinii
Sezon na cukinię trwa. Zrób z niej zatem pyszną zupę krem.

Składniki
- 1 średnia cukinia zielona
- 1 średnia cukinia żółta
- 4 duże ziemniaki
- 1 cebula
- 1 pietruszka
- mały kawałek selera
- 1-2 ząbki czosnku
- 250 g piersi z kurczaka
- 1-2 listki laurowe ziarenka ziela angielskiego oraz pieprzu
- 100 g serka mascarpone
- 100 g śmietanki kremówki 30 proc.
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Cukinie umyj, osusz, pokrój w półtalarki. Ziemniaki, pietruszkę oraz seler obierz, umyj, pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Do garnka wlej 1 i 1/2 l wody, dodaj listki laurowe, ziele angielskie oraz pieprzu, zagotuj. Włóż mięso, gotuj 15-20 min. Bulion przecedź. Mięso odłóż, pokrój w kostkę, gdy już wystygnie.
Na patelni rozgrzej 3-4 łyżki oleju, wrzuć cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, ziemniaki, pietruszkę i seler. Mieszając smaż ok. 5 min. Warzywa przełóż do garnka z bulionem. Gotuj ok. 15 min aż będą miękkie.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cukinię, mieszając smaż ok. 5 min. Przełóż do garnka z bulionem. Gotuj 5-7 min. Bulion przecedź. Trochę cukinii odłóż. Pozostałe warzywa rozdrobnij blenderem na gładki mus. Przełóż do garnka i powoli dolewaj wywar, w którym się gotowały, aż uzyskasz pożądaną konsystencję zupy.
Dodaj mascarpone i śmietankę. Podgrzewaj nie doprowadzając do wrzenia. Dopraw do smaku. Przelej do miseczek, dodaj odłożoną cukinię i mięso.