Zupa-Krem z dyni na ostro
Dobry sposób na dynię.

Składniki na 8 porcji1 kg miąższu z dyni1 l bulionu warzywnego1 biała części pora1 mała cebula2 ząbki czosnku1 łyżeczka kminku1/2 łyżeczki posiekanego imbiru (lub 1 łyżeczka mielonego)pieprz kajeński do smakugęsta, kwaśna śmietanasól, pieprz
Przygotowanie 30 min.
Dynie obrać i starannie oczyścić z nasion, a następnie pokroić w kostkę. Pora, cebulę pokroić w talarki i usmażyć na oliwie. Pod koniec dodać posiekany czosnek. Dodaj dynie, posyp kminkiem, pieprzem kajeńskim i dodaj posiekany drobno imbir (lub mielony) i smaż jeszcze przez chwilkę. Przełóż wszystko do garnka, zalej bulionem i ugotuj. Zupę zmiksuj i dopraw do smaku solą, pieprzem. Każdą porcję udekoruj śmietaną i posyp delikatnie z wierzchu pieprzem kajeńskim.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!"
Lubisz zupy? Wypróbuj: