Reklama

Reklama

Zupa krem z kukurydzy

Prosta w przygotowaniu, a jak smakuje!

Składniki

  • 1 kukurydza z puszki
  • 3 ziemniaki średniej wielkości
  • 1 l bulionu warzywnego
  • pół papryczki chili
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżki masła lub oleju roślinnego
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • pieprz cayenne (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

Kukurydzę podsmażyć delikatnie na maśle w głębokim naczyniu, dodać bulion i dusić przez chwilę. W międzyczasie obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. Wrzucić ziemniaki do buliony, przykryć i gotować na małym ogniu, dodać też kurkumę, posiekaną papryczkę, pieprz, starty drobno imbir. Po 20 minutach zdjąć z palnika, ostudzić nieco i zmiksować. Pod koniec blendowania można dodać łyżkę śmietany. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje