Zupa krem z kukurydzy
Prosta w przygotowaniu, a jak smakuje!

Składniki
- 1 kukurydza z puszki
- 3 ziemniaki średniej wielkości
- 1 l bulionu warzywnego
- pół papryczki chili
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 2 łyżki masła lub oleju roślinnego
- 4 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- pieprz cayenne (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Kukurydzę podsmażyć delikatnie na maśle w głębokim naczyniu, dodać bulion i dusić przez chwilę. W międzyczasie obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. Wrzucić ziemniaki do buliony, przykryć i gotować na małym ogniu, dodać też kurkumę, posiekaną papryczkę, pieprz, starty drobno imbir. Po 20 minutach zdjąć z palnika, ostudzić nieco i zmiksować. Pod koniec blendowania można dodać łyżkę śmietany.