Reklama

Reklama

Zupa krem z pieczonej papryki

Lekka, pożywna i bardzo smaczna.

Składniki

  • 1 kg czerwonej papryki
  • 2 łyżki oliwy extra
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół pora
  • 2 łyżki masła
  • 1 litr bulionu warzywnego

Składniki - przyprawy

  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 60 ml śmietanki 18 proc. do podania

Sposób przygotowania

Paprykę umyć, pokroić i wydrążyć środek, a następnie włożyć do piekarnika, 190 stopni C na środkową półkę. Piec przez ok. 50 minut. 

Reklama

Upieczoną paprykę od razu włożyć do miski. Przykryć i zostawić pod przykryciem na ok. 15 minut.

Następnie obrać ze skórki.

Do garnka wlać oliwę, podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek.  

Pokrojonego pora podsmażyć na maśle. Wlać bulion i zagotować. 

Gotować przez ok. 5 minut, dodać przyprawy. Doprawić zmielonym pieprzem oraz w razie potrzeby solą.

Zmiksować na krem z dodatkiem śmietanki.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje