Zupa krem z pieczonej papryki
Lekka, pożywna i bardzo smaczna.

Składniki
- 1 kg czerwonej papryki
- 2 łyżki oliwy extra
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- pół pora
- 2 łyżki masła
- 1 litr bulionu warzywnego
- przyprawy
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 60 ml śmietanki 18 proc. do podania
Sposób przygotowania
Paprykę umyć, pokroić i wydrążyć środek, a następnie włożyć do piekarnika, 190 stopni C na środkową półkę. Piec przez ok. 50 minut.
Upieczoną paprykę od razu włożyć do miski. Przykryć i zostawić pod przykryciem na ok. 15 minut.
Następnie obrać ze skórki.
Do garnka wlać oliwę, podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek.
Pokrojonego pora podsmażyć na maśle. Wlać bulion i zagotować.
Gotować przez ok. 5 minut, dodać przyprawy. Doprawić zmielonym pieprzem oraz w razie potrzeby solą.
Zmiksować na krem z dodatkiem śmietanki.