Zupa marchewkowa

Karotenowa bomba!

Składniki:

  • 3-4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • olej
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz, cukier
  • 2 gałązki koperku

Przygotowanie:

1. Marchewki oczyść starannie, opłucz pod bieżącą wodą, pokrój w grubsze półplasterki. Ostruganą pietruszkę zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach.

Reklama

2. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Cebulę oczyść z łupin, poszatkuj drobno. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć poszatkowaną cebulę, przesmaż na jasnozłoty kolor.

3. Do garnka lub rondla z cebulą wrzuć marchewkę oraz rozdrobnioną pietruszkę. Smaż, mieszając, 1-2 minuty. Wlej bulion warzywny (może być z kostki). Gotuj na średnim ogniu około 10 minut.

4. Po tym czasie do zupy dodaj pokrojone ziemniaki. Gotuj kolejne 10 minut. W międzyczasie opłucz pod bieżącą wodą łodygi selera naciowego. Pozbaw je ewentualnych włókien. Pokrój w plasterki i dodaj do zupy. Gotuj razem jeszcze 5 minut.

5. Na patelni rozgrzej masło. Gdy się rozpuści, wsyp mąkę. Mieszając, ogrzewaj 1-2 minuty, aż mąka się zrumieni. Przygotowaną zasmażkę dodaj do zupy. 6Gotową zupę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną cukru. Umyj i osusz koperek, drobno posiekaj. Dodaj do zupy.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje