Zupa marchewkowa
Karotenowa bomba!
Składniki:
- 3-4 marchewki
- 1 pietruszka
- 3 ziemniaki
- 1 cebula
- olej
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 3 łodygi selera naciowego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz, cukier
- 2 gałązki koperku
Przygotowanie:
1. Marchewki oczyść starannie, opłucz pod bieżącą wodą, pokrój w grubsze półplasterki. Ostruganą pietruszkę zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
2. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Cebulę oczyść z łupin, poszatkuj drobno. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć poszatkowaną cebulę, przesmaż na jasnozłoty kolor.
3. Do garnka lub rondla z cebulą wrzuć marchewkę oraz rozdrobnioną pietruszkę. Smaż, mieszając, 1-2 minuty. Wlej bulion warzywny (może być z kostki). Gotuj na średnim ogniu około 10 minut.
4. Po tym czasie do zupy dodaj pokrojone ziemniaki. Gotuj kolejne 10 minut. W międzyczasie opłucz pod bieżącą wodą łodygi selera naciowego. Pozbaw je ewentualnych włókien. Pokrój w plasterki i dodaj do zupy. Gotuj razem jeszcze 5 minut.
5. Na patelni rozgrzej masło. Gdy się rozpuści, wsyp mąkę. Mieszając, ogrzewaj 1-2 minuty, aż mąka się zrumieni. Przygotowaną zasmażkę dodaj do zupy. 6Gotową zupę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną cukru. Umyj i osusz koperek, drobno posiekaj. Dodaj do zupy.