Zupa marchewkowa z kurkumą. Rozgrzewa i wzmacnia odporność

Zupa pomidorowa ma wiele właściwości zdrowotnych
Zupa pomidorowa ma wiele właściwości zdrowotnych123RF/PICSEL
  • To danie bogate w wiele cennych witamin i minerałów, które wzmacniają nasz organizm.
  • Zupa marchewkowa z kurkumą dobrze wpływa na układ odpornościowy czy nerwowy.
  • Posiłek warto podawać z dodatkiem natki pietruszki i grzankami.

Dlaczego warto jeść zupę marchewkową z kurkumą?

Usprawnienie układu pokarmowego

Wsparcie dla układu nerwowego

Kurkuma usprawnia pracę mózgu
Kurkuma usprawnia pracę mózgu123RF/PICSEL

Dobroczynny wpływ na serce

Wzmocnienie odporności

W czasie przeziębienia warto jeść zupę marchewkową z kurkumą
W czasie przeziębienia warto jeść zupę marchewkową z kurkumą123RF/PICSEL

Przepis na zupę marchewkową z kurkumą

Przygotowanie zupy marchewkowej jest proste i szybkie
Przygotowanie zupy marchewkowej jest proste i szybkie123RF/PICSEL
  • oliwy z oliwek,
  • małej cebuli,
  • ząbku czosnku,
  • trzy duże marchewki,
  • trzy małe ziemniaki,
  • kawałek selera,
  • 500 mililitrów bulionu,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • 1/3 łyżeczki indyjskiego curry,
  • 100-150 mililitrów słodkiej śmietanki,
  1. Do głębszego naczynia wlej łyżkę oliwy z oliwek, a potem dołóż pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklij.
  2. Potem dodaj: posiekany czosnek, obraną i pokrojoną drobno marchewkę, to samo zrób z ziemniakami i selerem. Całość dopraw solą i smaż przez około 10 minut.
  3. Składniki zalej gorącym bulionem i dodaj curry i kurkumę. Danie doprowadź do wrzenia i gotuj przed kwadrans. Do całości dodaj śmietanę lub mleko, by zabielić zupę.
  4. Do smaku dołóż pieprz, natkę pietruszki i grzanki, smacznego!
Dieta przy anemii. Warto pamiętać o witaminie CInteria.tv