Zupa marchewkowa z kurkumą. Rozgrzewa i wzmacnia odporność

To danie, które jest smaczne i wygląda wybornie. Zupa marchewkowa jest idealna na chłodniejsze dni. Ma właściwości rozgrzewające i wzmacnia układ immunologiczny. Ponadto kurkuma i marchew to bardzo zdrowe składniki. Mają niebagatelne znaczenie dla organizmu i warto je uwzględnić w codziennym jadłospisie. Jak przygotować zupę marchewkową z kurkumą? Wyjaśniamy.

Zupa pomidorowa ma wiele właściwości zdrowotnych
Zupa pomidorowa ma wiele właściwości zdrowotnych123RF/PICSEL

  • To danie bogate w wiele cennych witamin i minerałów, które wzmacniają nasz organizm.
  • Zupa marchewkowa z kurkumą dobrze wpływa na układ odpornościowy czy nerwowy.
  • Posiłek warto podawać z dodatkiem natki pietruszki i grzankami.

Dlaczego warto jeść zupę marchewkową z kurkumą?

W daniu zawartych jest wiele drogocennych składników: beta-karoten czy żelazo. W przypadku pierwszego z nich warto podkreślić właściwości antyoksydacyjne. Składnik zwalcza szkodliwe działanie wolnych rodników i opóźnia procesy starzenia się. To sprawia, że czujemy się młodziej, a cera jest elastyczna i promienna. Żelazo natomiast jest istotne dla osób borykających się z anemią. To cenny pierwiastek, gdyż jest składnikiem hemoglobiny. Ta odpowiada za transport tlenu do poszczególnych komórek. Niedobory żelaza objawiają się sennością, bladością skóry czy wypadającymi włosami.

Usprawnienie układu pokarmowego

Marchew jest źródłem związków siarkowych, stymulujących rozwój dobrych bakterii. Te pozytywnie wpływają na układ pokarmowy i usprawniają pracę jelit. Gotowana marchewka zmiękcza wydzieliny w układzie pokarmowym. W ten sposób niweluje problemy związane z biegunką, niestrawnością czy zgagą. Zupa z tego warzywa sprawdzi się w diecie osób cierpiących zespół jelita drażliwego czy chorobę Crohna. Także kurkuma to przyprawa, która poprawia kondycję żołądka i ochrania wątrobę.

Wsparcie dla układu nerwowego

Kurkuma usprawnia pracę mózgu
Kurkuma usprawnia pracę mózgu123RF/PICSEL

Tutaj warto przyjrzeć się drugiej przyprawie, a mianowicie kurkumie. Ma niebagatelne znaczenie dla wsparcia układu nerwowego. Kurkumina zawarta w szafranicy to silny antyoksydant, wykazujące działanie przeciwzapalne. Ponadto pozytywnie wpływa na mózg, usprawniając pamięć i koncentrację. Substancja ta porządana jest w przypadku wielu zaburzeń neurologicznych: depresji, chorobie Parkinsona czy chorobie Alzheimera. Zmniejsza dokuczliwe objawy związane z tymi schorzeniami. Oczywiście nic nie zastąpi specjalistycznego leczenia i wizyty u lekarza.

Dobroczynny wpływ na serce

Kolejną zaletą zupy marchwiowej z kurkumą to dobry wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Spożywając regularnie danie, można zadbać o unormowanie ciśnienia tętniczego i prawidłową pracę mięśnia sercowego. Cenny składnik zawarty w szafranicy o nazwie kurkumina wzmacnia komórki śródbłonka. Są zlokalizowane po wewnętrznej stronie naczyń krwionośnych i stanowią ich barierę. Ponadto odpowiadają za napięcie ścian naczyń krwionośnych i płynny przepływ krwi.

Wzmocnienie odporności

W czasie przeziębienia warto jeść zupę marchewkową z kurkumą
W czasie przeziębienia warto jeść zupę marchewkową z kurkumą123RF/PICSEL

Danie to świetnie sprawdzi się w porze przejściowej. Kiedy pogoda za oknem nie dopisuje, a o przeziębienie nie trudno. Zupa marchewkowa z kurkumą wzmacnia odporność i przy okazji rozgrzewa. Taki krem z marchewki działa przeciwzapalnie i ochroni organizm przed atakiem wirusów czy bakterii. Jej przygotowanie nie zajmie ci wiele czasu, a poniżej znajdziesz sprawdzony przepis.

Przepis na zupę marchewkową z kurkumą

Przygotowanie zupy marchewkowej jest proste i szybkie
Przygotowanie zupy marchewkowej jest proste i szybkie123RF/PICSEL

Do ugotowania zupy potrzebujesz kilku składników:

  • oliwy z oliwek,
  • małej cebuli,
  • ząbku czosnku,
  • trzy duże marchewki,
  • trzy małe ziemniaki,
  • kawałek selera,
  • 500 mililitrów bulionu,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • 1/3 łyżeczki indyjskiego curry,
  • 100-150 mililitrów słodkiej śmietanki,

dodatkowo: szczypty pierzu, soli, natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Do głębszego naczynia wlej łyżkę oliwy z oliwek, a potem dołóż pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklij.
  2. Potem dodaj: posiekany czosnek, obraną i pokrojoną drobno marchewkę, to samo zrób z ziemniakami i selerem. Całość dopraw solą i smaż przez około 10 minut.
  3. Składniki zalej gorącym bulionem i dodaj curry i kurkumę. Danie doprowadź do wrzenia i gotuj przed kwadrans. Do całości dodaj śmietanę lub mleko, by zabielić zupę.
  4. Do smaku dołóż pieprz, natkę pietruszki i grzanki, smacznego!

Zobacz:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas