Co jeść w środę popielcową? Trzy przepisy

W środę popielcową z powodzeniem sięgnąć można po leczo wegetariańskie
W środę popielcową z powodzeniem sięgnąć można po leczo wegetariańskie123RF/PICSEL

Leczo wegetariańskie

Składniki

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 3 papryki
  • 2 cukinie
  • 200 g pieczarek
  • 4 pomidory
  • 300 g domowego przecieru pomidorowego lub passaty
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku

Sałatka z cieciorką

Składniki

  • 2 puszki wypłukanej ciecierzycy
  • 1/2 pokrojonego w kostkę ogórka
  • 1/2 pokrojonej czerwonej cebuli
  • 1/2 papryki pokrojonej w kostkę
  • 1 szklanka pomidorków koktajlowych - można przekroić na pół
  • szklanka oliwek
  • drobno posiekana pietruszka
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • sok z połówki cytryny
  • 100 pokruszonego sera feta
  • sól i pieprz do smaku
W środę popielcową można zaserwować lekką sałatkę z cieciorki
W środę popielcową można zaserwować lekką sałatkę z cieciorki 123RF/PICSEL

Wegańska zupa ogórkowa

Składniki

  • 6 dużych ogórków kiszonych
  • 6 ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • duża cebula
  • 2 marchewki
  • 4 ziela angielskie
  • 4 liście laurowe
  • 2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
  • łyżeczka tymianku
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 200ml śmietanki sojowej
  • pęczek koperku
  • sól i pieprz do smaku
„Ewa gotuje”: Leczo z pieczonych warzywPolsat