Co jeść w środę popielcową? Trzy przepisy
Środa popielcowa to jedno z najważniejszych świąt w kościele katolickim, rozpoczynające Wielki Post. Tego dnia wiernych obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych i umiar w jedzeniu i piciu. Wciąż można jednak przygotować pyszne, a przy tym lekkie i zdrowe dania dla całej rodziny. Co jeść w środę popielcową? Wypróbuj nasze trzy przepisy!

Zobacz również:
Środa popielcowa to święto ruchome, uzależnione od daty Wielkanocy, które w tym roku wypada 22 lutego. Środa popielcowa, potocznie określana Popielcem nie należy do świąt nakazanych, więc udział w mszy świętej nie jest obowiązkowy, ale zgodnie z tradycją wierni zbierają się tego dnia w kościele, by duchowny posypał im głowy popiołem na znak pokuty.
Czy w środę popielcową obowiązuje post?
W środę popielcową wiernych obowiązuje post ścisły, co oznacza, że powinni przestrzegać ograniczenia ilościowego i jakościowego - wstrzymać się od pokarmów mięsnych i spożyć tylko jeden sycący posiłek i dwa zdecydowanie skromniejsze.
Post ścisły obowiązuje wiernych między 18. a 60. rokiem życia. Od spożywania mięsa powinny wstrzymać się natomiast osoby po 14. roku życia.
Przed laty wierni ograniczali się tego dnia do spożywania samego chleba i picia wody, ale dziś niewiele osób decyduje się na tak ścisły post, wręcz głodówkę. Tego dnia warto spróbować jednak lżejszych, bezmięsnych dań - wegetariańskie leczo, zupa i sałatka będą doskonałym wyborem!
Leczo wegetariańskie
Składniki
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 1/2 papryczki chili
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 3 papryki
- 2 cukinie
- 200 g pieczarek
- 4 pomidory
- 300 g domowego przecieru pomidorowego lub passaty
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Obierz czosnek i cebulę i pokrój w kostkę. Na patelnię wlej oliwę, dodaj czosnek, cebulę i papryczkę chili. Całość podsmażaj przez około 5 minut na umiarkowanym ogniu.
2. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię i smaż przez kilka minut. Dorzuć pokrojone w plasterki pieczarki i smaż przez około 10 - 12 minut. Przypraw do smaku.
3. Sparz pomidory, pokrój w kostkę i dorzuć do warzyw. Dodaj passatę pomidorową oraz suszone oregano i gotuj wszystko przez około 5 minut.
Sałatka z cieciorką
Składniki
- 2 puszki wypłukanej ciecierzycy
- 1/2 pokrojonego w kostkę ogórka
- 1/2 pokrojonej czerwonej cebuli
- 1/2 papryki pokrojonej w kostkę
- 1 szklanka pomidorków koktajlowych - można przekroić na pół
- szklanka oliwek
- drobno posiekana pietruszka
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- sok z połówki cytryny
- 100 pokruszonego sera feta
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj ciecierzycę z ogórkiem, cebulą, pomidorkami i oliwkami.
2. Skrop wszystko oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
3. Dodaj pietruszkę i ser feta jeszcze raz wymieszaj. Dopraw w razie potrzeby.

Wegańska zupa ogórkowa
Składniki
- 6 dużych ogórków kiszonych
- 6 ziemniaków
- 2 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- duża cebula
- 2 marchewki
- 4 ziela angielskie
- 4 liście laurowe
- 2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
- łyżeczka tymianku
- 2 l bulionu warzywnego
- 200ml śmietanki sojowej
- pęczek koperku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Rozgrzej w garnku oliwę, wrzuć posiekaną w kostkę cebulę i czosnek, dodaj przyprawy i zioła i smaż wszystko przez kilka minut.
2. Dorzuć pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew i całość zalej bulionem.
3. Gdy warzywa lekko zmiękną, dodaj ogórki oraz pozostałe przyprawy. Gotuj przez 10-15 minut, doprawiaj na bieżąco.
4. Do gorącej zupy dodaj śmietankę (możesz użyć mleczka kokosowego) i posiekany koperek.
Smacznego!
Zobacz również: