Co jeść w środę popielcową? Trzy przepisy

Środa popielcowa to jedno z najważniejszych świąt w kościele katolickim, rozpoczynające Wielki Post. Tego dnia wiernych obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych i umiar w jedzeniu i piciu. Wciąż można jednak przygotować pyszne, a przy tym lekkie i zdrowe dania dla całej rodziny. Co jeść w środę popielcową? Wypróbuj nasze trzy przepisy!

W środę popielcową z powodzeniem sięgnąć można po leczo wegetariańskie
W środę popielcową z powodzeniem sięgnąć można po leczo wegetariańskie123RF/PICSEL

Czy w środę popielcową obowiązuje post?

W środę popielcową wiernych obowiązuje post ścisły, co oznacza, że powinni przestrzegać ograniczenia ilościowego i jakościowego - wstrzymać się od pokarmów mięsnych i spożyć tylko jeden sycący posiłek i dwa zdecydowanie skromniejsze.

Post ścisły obowiązuje wiernych między 18. a 60. rokiem życia. Od spożywania mięsa powinny wstrzymać się natomiast osoby po 14. roku życia.

Przed laty wierni ograniczali się tego dnia do spożywania samego chleba i picia wody, ale dziś niewiele osób decyduje się na tak ścisły post, wręcz głodówkę. Tego dnia warto spróbować jednak lżejszych, bezmięsnych dań - wegetariańskie leczo, zupa i sałatka będą doskonałym wyborem!

Leczo wegetariańskie

Przygotowanie:

1. Obierz czosnek i cebulę i pokrój w kostkę. Na patelnię wlej oliwę, dodaj czosnek, cebulę i papryczkę chili. Całość podsmażaj przez około 5 minut na umiarkowanym ogniu.

2. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię i smaż przez kilka minut. Dorzuć pokrojone w plasterki pieczarki i smaż przez około 10 - 12 minut. Przypraw do smaku.

3. Sparz pomidory, pokrój w kostkę i dorzuć do warzyw. Dodaj passatę pomidorową oraz suszone oregano i gotuj wszystko przez około 5 minut.

Sałatka z cieciorką

Przygotowanie: 

1. W dużej misce wymieszaj ciecierzycę z ogórkiem, cebulą, pomidorkami i oliwkami.

2. Skrop wszystko oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.

3. Dodaj pietruszkę i ser feta jeszcze raz wymieszaj. Dopraw w razie potrzeby.

W środę popielcową można zaserwować lekką sałatkę z cieciorki
W środę popielcową można zaserwować lekką sałatkę z cieciorki 123RF/PICSEL

Wegańska zupa ogórkowa

Przygotowanie: 

1. Rozgrzej w garnku oliwę, wrzuć posiekaną w kostkę cebulę i czosnek, dodaj przyprawy i zioła i smaż wszystko przez kilka minut.

2. Dorzuć pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew i całość zalej bulionem.

3. Gdy warzywa lekko zmiękną, dodaj ogórki oraz pozostałe przyprawy. Gotuj przez 10-15 minut, doprawiaj na bieżąco.

4. Do gorącej zupy dodaj śmietankę (możesz użyć mleczka kokosowego) i posiekany koperek.

Smacznego!

Zobacz również:

„Ewa gotuje”: Leczo z pieczonych warzywPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas