Zupa ogórkowa

Sprawdzony przepis na pyszny obiad.

Zupa ogórkowa to klasyka polskiej kuchni
Zupa ogórkowa to klasyka polskiej kuchni123RF/PICSEL

Przygotowanie

1. Umyj udka z kurczaka. Zalej je 1,5 l zimnej wody. Dodaj obraną i umytą włoszczyznę. Gotuj przez minimum 40 minut na małym ogniu.

2. Obierz ogórki i zetrzyj je na tarce z dużymi oczkami. Duś 10 minut na maśle, podlewając w razie potrzeby 1-2 łyżkami soku z ogórków.

3. Przecedź wywar, włóż do niego pokrojone w kostkę ziemniaki i liście laurowe. Gotuj 15 minut na małym ogniu. Dodaj uduszone ogórki i wlej resztę soku z ogórków. Gotuj jeszcze ok. 10 minut.

4. Zupę dopraw śmietaną wymieszaną z mąką, zagotuj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem, obficie posyp zieleniną.

Zupa ogórkowa - jak ją zrobić?Interia Kulinaria
Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas