Zupa ogrodowa
Zupa łącząca w sobie smaki późnej wiosny zdrowo syci, pięknie prezentuje się na stole i wspaniale smakuje. Dodatkowy bonus - bardzo łatwo ją przygotować, a powstaje z dostępnych składników.

Składniki
- 2 średnie kalarepki z młodymi, krótkimi liśćmi
- 4 ziemniaki
- 1 marchew
- 1 pietruszka (korzeń)
- kawałek selera
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oleju lub masła
- 1,5 litra wody
- sól, pieprz ziołowy,
- papryka ostra
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- liść laurowy
- odrobina gałki muszkatołowej
- koperek
1. Do garnka wlewamy 1,5 l wody, wrzucamy pokrojone w kostkę - marchewkę, pietruszkę, seler. Gotujemy.
2. Obieramy ziemniaki, myjemy je, kroimy w kostkę, wrzucamy do gotujących się już warzyw. Solimy. Obieramy cebulę i czosnek, podsmażamy je na patelni na oleju lub maśle do lekkiego zrumienienia, gdy będą gotowe - wlewamy zawartość patelni do garnka z zupą.
3. Na 5 minut przed zakończeniem gotowania zupy (wszystkie watzywa powinny być miękkie) wrzucamy pokrojone w kostkę, oczyszczone kalarepki, dodajemy też krótkie liście kalarepki, a także przyprawy (oprócz koperku). Do tej zupy można dodać śmietanę, a także lane kluski lub drobniutki makaron. Zupę podaną w talerzach posypujemy koperkiem.