Reklama

Reklama

Zupa ogrodowa

Zupa łącząca w sobie smaki późnej wiosny zdrowo syci, pięknie prezentuje się na stole i wspaniale smakuje. Dodatkowy bonus - bardzo łatwo ją przygotować, a powstaje z dostępnych składników.

Składniki

  • 2 średnie kalarepki z młodymi, krótkimi liśćmi
  • 4 ziemniaki
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oleju lub masła
  • 1,5 litra wody
  • sól, pieprz ziołowy,
  • papryka ostra
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • odrobina gałki muszkatołowej
  • koperek

1. Do garnka wlewamy 1,5 l wody, wrzucamy pokrojone w kostkę - marchewkę, pietruszkę, seler. Gotujemy.

Reklama

2. Obieramy ziemniaki, myjemy je, kroimy w kostkę, wrzucamy do gotujących się już warzyw. Solimy. Obieramy cebulę i czosnek, podsmażamy je na patelni na oleju lub maśle do lekkiego zrumienienia, gdy będą gotowe - wlewamy zawartość patelni do garnka z zupą. 

3. Na 5 minut przed zakończeniem gotowania zupy (wszystkie watzywa powinny być miękkie) wrzucamy pokrojone w kostkę, oczyszczone kalarepki, dodajemy też krótkie liście kalarepki, a także przyprawy (oprócz koperku). Do tej zupy można dodać śmietanę, a także lane kluski lub drobniutki makaron. Zupę podaną w talerzach posypujemy koperkiem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje