Reklama

Reklama

Zupa piwna „caseata”

Choć piwo z zamierzchłych czasów całkowicie różniło się od tego, które obecnie znajdziemy na sklepowych półkach, do stworzenia zupy piwnej możemy zastosować zamienniki, które pozwolą nam przygotować zupę bardzo podobną do dawnej caseaty. Jeżeli więc zdecydujemy się na odtworzenie przepisu z XIV wieku, bez obaw możemy użyć piwa pszenicznego, niepasteryzowanego i mętnego.

Składniki

  • 300 g boczku wędzonego surowego
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 średniej wielkości por
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 litr piwa pszenicznego
  • 250 g białej kapusty
  • 0,5 litra mleka
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g serka topionego kremowego np. MSM Mońki
  • sól, pieprz do smaku
  • 150 g sera żółtego np. Aldamer MSM Mońki
  • ½ pęczka szczypiorku

Sposób przygotowania

Boczek pokroić w paseczki i podsmażyć w garnku na smalcu na złoty kolor. Dodać pokrojony w półkrążki por oraz masło. Całość chwilę poddusić na wolnym ogniu. Mieszając dodać po kolei mąkę, piwo oraz poszatkowaną kapustę. Gotować na wolnym ogniu, aż kapusta zmięknie. Następnie dodać mleko, rozdrobniony czosnek i serek topiony. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Reklama

Po wyłożeniu do miseczek posypać tartym serem żółtym i pokrojonym szczypiorkiem.

Smacznego!

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje