Reklama

Zupa pomidorowa z ciecierzycą

Pikantna wersja dobrze wam znanej pomidorowej. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiego połączenia, to warto, abyście pokusili się o wykorzystanie cieciorki, a tym samym zrezygnowanie z popularnego makaronu.

Składniki

  • Pomidory całe bez skórki z puszki np. marki Sandra
  • Puszka ciecierzycy gotowanej np. marki Sandra
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 szklanki bulionu
  • Rozmaryn
  • Oliwa
  • Słodka papryka, ostra papryka
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania

Na oliwie podsmażamy czosnek. Dodajemy pomidory, bulion i rozmaryn (zostawiając małą gałązkę do podania). Blendujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciecierzycę smarujemy oliwą i mieszanką papryk. Wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut. Kiedy będzie chrupka wyciągamy i dodajemy do zupy. Danie podajemy ozdobione gałązką rozmarynu.


Krem z pieczonej papryki i pomidorów

Składniki

  • Pomidory całe bez skórki z puszki np. marki Sandra
  • 2 czerwone papryki
  • Cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Oliwa
  • Sól, pieprz
  • Śmietana

Sposób przygotowania

Paprykę, cebulę i czosnek rozkrawamy na pół, układamy na blaszce do pieczenia, skrapiamy oliwą i pieczemy przez ok. 20 minut. Po tym czasie paprykę obieramy i wszystkie warzywa (razem z pomidorami) blendujemy. Podgrzewamy w garnku, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem dekorujemy kleksem śmietany. Zupę można podać z grzanką.

Reklama


Krem pomidorowy z mozzarellą

Składniki

  • Pomidory całe bez skórki z puszki np. marki Sandra
  • Mozzarella
  • Czosnek
  • Oliwa
  • Bazylia
  • Sól, pieprz

Czosnek siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pomidory i dusimy przez kilka minut. Blendujemy zupę na gładką masę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy pokrojoną mozzarellę (tuż przed podaniem do gorącej zupy) i zdobimy bazylią. Mozzarellę skrapiamy oliwą.

Smacznego!

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy