Zupa pomidorowa z ciecierzycą
Pikantna wersja dobrze wam znanej pomidorowej. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiego połączenia, to warto, abyście pokusili się o wykorzystanie cieciorki, a tym samym zrezygnowanie z popularnego makaronu.
Sposób przygotowania
Na oliwie podsmażamy czosnek. Dodajemy pomidory, bulion i rozmaryn (zostawiając małą gałązkę do podania). Blendujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciecierzycę smarujemy oliwą i mieszanką papryk. Wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut. Kiedy będzie chrupka wyciągamy i dodajemy do zupy. Danie podajemy ozdobione gałązką rozmarynu.
Krem z pieczonej papryki i pomidorów
Sposób przygotowania
Paprykę, cebulę i czosnek rozkrawamy na pół, układamy na blaszce do pieczenia, skrapiamy oliwą i pieczemy przez ok. 20 minut. Po tym czasie paprykę obieramy i wszystkie warzywa (razem z pomidorami) blendujemy. Podgrzewamy w garnku, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem dekorujemy kleksem śmietany. Zupę można podać z grzanką.
Krem pomidorowy z mozzarellą
Czosnek siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pomidory i dusimy przez kilka minut. Blendujemy zupę na gładką masę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy pokrojoną mozzarellę (tuż przed podaniem do gorącej zupy) i zdobimy bazylią. Mozzarellę skrapiamy oliwą.
Smacznego!