Zupa pomidorowa z ciecierzycą

Pikantna wersja dobrze wam znanej pomidorowej. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiego połączenia, to warto, abyście pokusili się o wykorzystanie cieciorki, a tym samym zrezygnowanie z popularnego makaronu.

Zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Na oliwie podsmażamy czosnek. Dodajemy pomidory, bulion i rozmaryn (zostawiając małą gałązkę do podania). Blendujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciecierzycę smarujemy oliwą i mieszanką papryk. Wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut. Kiedy będzie chrupka wyciągamy i dodajemy do zupy. Danie podajemy ozdobione gałązką rozmarynu.

Szybka i tania zupa pomidorowaInteria Kulinaria
Krem z pieczonej papryki
Krem z pieczonej papryki123RF/PICSEL

Krem z pieczonej papryki i pomidorów

Sposób przygotowania

Paprykę, cebulę i czosnek rozkrawamy na pół, układamy na blaszce do pieczenia, skrapiamy oliwą i pieczemy przez ok. 20 minut. Po tym czasie paprykę obieramy i wszystkie warzywa (razem z pomidorami) blendujemy. Podgrzewamy w garnku, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem dekorujemy kleksem śmietany. Zupę można podać z grzanką.

Przepis na chłodnik paprykowyInteria Kulinaria
Krem pomidorowy
Krem pomidorowymateriały prasowe

Krem pomidorowy z mozzarellą

Czosnek siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pomidory i dusimy przez kilka minut. Blendujemy zupę na gładką masę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy pokrojoną mozzarellę (tuż przed podaniem do gorącej zupy) i zdobimy bazylią. Mozzarellę skrapiamy oliwą.

Smacznego!

Szybka i tania zupa pomidorowaInteria Kulinaria
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas