Zupa porowo-serowa
Pyszna i sycąca
Sposób przygotowania
Pory oczyść, opłucz, potnij na kawałeczki. Cebulę obierz, grubo posiekaj. W garnku rozgrzej masło. Wrzuć cebulę i mieszając, usmaż ją na szklisto. Dołóż pory, smaż razem jeszcze 5 minut, aż staną się miękkie. Wtedy zmiksuj podsmażone składniki na gładką masę. Ser pokrój w kostkę, wrzucić do malaksera. Dolej śmietanę i dobrze zmiksuj. Potem do masy serowo-śmietanowej dolej białe wino, bulion, 2 szklanki wody oraz mąkę wymieszaną z 4 łyżkami zimnej wody. Całość dolej do zmiksowanych porów. Mieszając, gotuj ok. 5 minut, aż ser zupełnie się rozpuści. Zupę przypraw do smaku solą oraz białym pieprzem. Udekoruj według uznania. Podawaj z kawałkiem świeżej bagietki albo pszennymi grzankami.