Zupa rybna
Rozgrzej oliwę w dużym rondlu. Wrzuć boczek, seler, marchewkę, cebulę i paprykę. Smaż 2-3 minuty.
Składniki na 4 porcje:
- łyżka oliwy
- 2 plastry wędzonego boczku, pokrojone
- 2 łodygi selera naciowego, posiekane
- marchewka, posiekana
- cebula, posiekana
- czerwona papryka, pokrojona
- ziemniak, obrany, pokrojony w kostkę
- listek laurowy
- 2 łyżki mąki
- po 2 szklanki wody i mleka
- 250 g łososia wędzonego na ciepło
- puszka kukurydzy
- koperek, do dekoracji
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej oliwę w dużym rondlu. Wrzuć boczek, seler, marchewkę, cebulę i paprykę. Smaż 2-3 minuty.
2. Dodaj ziemniak i smaż minutę, mieszając. Zalej wodą, wrzuć listek laurowy. Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, 10 minut. Wyjmij listek laurowy.
3. W małej misce zmiksuj mąkę z odrobiną mleka na gładką pastę. Dodaj resztę mleka, wymieszaj i wlej do warzyw. Gotuj, mieszając, aż zupa zacznie gęstnie.
4. Dodaj łososia i kukurydzę. Gotuj 4-5 minut. Posyp koperkiem. Podawaj z podgrzaną i pokrojoną w trójkąty tortillą.
Czas przygotowania: ok. 20 minut