Zupa serowa
Aromatyczna i smaczna.
- 2 marchewki,
- 1 por,
-
1 cebula,
- 2 ziemniaki,
- kawałek selera,
- 3 łodygi świeżego tymianku,
- 1 szklanka śmietanki 30 proc.,
- 30 dag żółtego sera,
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki,
- 1,5 lt wywaru mięsnego,
- sól, pieprz,
- liść laurowy,
- 3 łyżki masła,
- 1 czubata łyżka mąki
Przygotowanie:
Marchewkę, ziemniaki i selera pokroić w drobną kostkę, cebulę posiekać. Ser pokroić w kostkę. W garnku na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać warzywa i smażyć ok. 5 min. Po tym czasie oprószyć warzywa mąką i caly czas mieszając dolewać wywar, dodać listek laurowy i tymianek, gotować ok. 20 min. Dodać śmietanę, zagotować, zmniejszyć ogień i partiami dodawać ser mieszając. Każdą następna partię sera dodawać po całkowitym rozpuszczeniu poprzedniej. Ewentualnie zupę przyprawić pieprzem, dodać natkę pietruszki i wymieszać, podawać.
Czas przygotowania 1 h. Przepis na 6 osób.