Zupa serowa
Aromatyczna i smaczna.

Składniki:
- 2 marchewki, - 1 por, -
1 cebula, - 2 ziemniaki, - kawałek selera, - 3 łodygi świeżego tymianku, - 1 szklanka śmietanki 30 proc., - 30 dag żółtego sera, - 1 łyżka siekanej natki pietruszki, - 1,5 lt wywaru mięsnego, - sól, pieprz, - liść laurowy, - 3 łyżki masła, - 1 czubata łyżka mąki
Przygotowanie:
Marchewkę, ziemniaki i selera pokroić w drobną kostkę, cebulę posiekać. Ser pokroić w kostkę. W garnku na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać warzywa i smażyć ok. 5 min. Po tym czasie oprószyć warzywa mąką i caly czas mieszając dolewać wywar, dodać listek laurowy i tymianek, gotować ok. 20 min. Dodać śmietanę, zagotować, zmniejszyć ogień i partiami dodawać ser mieszając. Każdą następna partię sera dodawać po całkowitym rozpuszczeniu poprzedniej. Ewentualnie zupę przyprawić pieprzem, dodać natkę pietruszki i wymieszać, podawać. Czas przygotowania 1 h. Przepis na 6 osób.