Zupa siemieniotka

Koniecznie spróbuj!

Siemieniotka
Siemieniotka123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. W garnku zagotuj 1 litr wody. Wrzuć do niej siemię konopne i gotuj do momentu, aż ziarenka zaczną pękać. (ok. godziny). Wtedy całość przetrzyj przez sitko. 

2. Otrzymaną gęstą zawiesinę przelej ponownie do garnka. Cebule obierz, posiekaj. Wrzuć je na patelnię z rozgrzanym masłem. Usmaż na szklisto. Potem wymieszaj podsmażoną cebulkę z 2 szklankami wody i zawiesiną z siemienia. Kaszę jaglaną zmiel w młynku na mąkę. Wymieszaj ją z wodą i wlej do zupy. Gotuj na małym płomieniu, do lekkiego zgęstnienia. 

3. Zupę przypraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj z mlekiem. Kaszę gryczaną ugotuj na sypko. Podawaj ją jako dodatek do zupy.

Pyszny przepis na zupę brokułowąInteria Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas