Zupa siemieniotka
Koniecznie spróbuj!

Składniki
- 25 dag siemienia konopnego
- 10 dag kaszy jaglanej
- 10 dag białej kaszy gryczanej
- 2 cebule
- 1 i 1/2 litra wody
- 5 łyżek masła
- 1/2 szkl. mleka
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. W garnku zagotuj 1 litr wody. Wrzuć do niej siemię konopne i gotuj do momentu, aż ziarenka zaczną pękać. (ok. godziny). Wtedy całość przetrzyj przez sitko. 2. Otrzymaną gęstą zawiesinę przelej ponownie do garnka. Cebule obierz, posiekaj. Wrzuć je na patelnię z rozgrzanym masłem. Usmaż na szklisto. Potem wymieszaj podsmażoną cebulkę z 2 szklankami wody i zawiesiną z siemienia. Kaszę jaglaną zmiel w młynku na mąkę. Wymieszaj ją z wodą i wlej do zupy. Gotuj na małym płomieniu, do lekkiego zgęstnienia. 3. Zupę przypraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj z mlekiem. Kaszę gryczaną ugotuj na sypko. Podawaj ją jako dodatek do zupy.