Zupa siemieniotka
Koniecznie spróbuj!
Siemieniotka123RF/PICSEL
Sposób przygotowania
1. W garnku zagotuj 1 litr wody. Wrzuć do niej siemię konopne i gotuj do momentu, aż ziarenka zaczną pękać. (ok. godziny). Wtedy całość przetrzyj przez sitko.
2. Otrzymaną gęstą zawiesinę przelej ponownie do garnka. Cebule obierz, posiekaj. Wrzuć je na patelnię z rozgrzanym masłem. Usmaż na szklisto. Potem wymieszaj podsmażoną cebulkę z 2 szklankami wody i zawiesiną z siemienia. Kaszę jaglaną zmiel w młynku na mąkę. Wymieszaj ją z wodą i wlej do zupy. Gotuj na małym płomieniu, do lekkiego zgęstnienia.
3. Zupę przypraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj z mlekiem. Kaszę gryczaną ugotuj na sypko. Podawaj ją jako dodatek do zupy.
Pyszny przepis na zupę brokułowąInteria Kulinaria