Zupa szczawiowa
Wiosna to czas wybuchającej zieleni, także na naszych talerzach. Nie marnujmy jej i jedzmy nowalijki pełne witamin. Szczególnie gdy są tak proste do przygotowania, jak zupa ze szczawiu.

Składniki
- włoszczyzna
- 1 kg szczawiu
- pól szklanki śmietany
- 3 łyżki masła
- łyżka mąki
- sól
- cukier
- jajko na twardo
Włoszczyznę wymyj, ułóż w wysokim garze i zagotuj w 2 litrach wody. Jaja ugotuj osobno na twardo, pokrój w ósemki.
Szczaw wypłucz dokładnie i uduś na maśle. Przetrzyj przez sito lub zmiksuj, ale jeśli wolisz wyczuwalne kawałeczki, nie jest to konieczne.Wymieszaj mąkę ze śmietaną, dodaj odrobinę zupy i zapraw całość. Podawaj z jajkiem.***Zobacz także: