Zupa szczawiowa

Wiosna to czas wybuchającej zieleni, także na naszych talerzach. Nie marnujmy jej i jedzmy nowalijki pełne witamin. Szczególnie gdy są tak proste do przygotowania, jak zupa ze szczawiu.

Zupa szczawiowa z kleksem śmietany
Zupa szczawiowa z kleksem śmietany123RF/PICSEL

Włoszczyznę wymyj, ułóż w wysokim garze i zagotuj w 2 litrach wody. Jaja ugotuj osobno na twardo, pokrój w ósemki.

Szczaw wypłucz dokładnie i uduś na maśle. Przetrzyj przez sito lub zmiksuj, ale jeśli wolisz wyczuwalne kawałeczki, nie jest to konieczne.

Wymieszaj mąkę ze śmietaną, dodaj odrobinę zupy i zapraw całość. 

Podawaj z jajkiem.

***
Zobacz także:

"Ewa gotuje": Zupa cebulowaPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas