Reklama

Zupa szczawiowa

Wiosna to czas wybuchającej zieleni, także na naszych talerzach. Nie marnujmy jej i jedzmy nowalijki pełne witamin. Szczególnie gdy są tak proste do przygotowania, jak zupa ze szczawiu.

Składniki

  • włoszczyzna
  • 1 kg szczawiu
  • pól szklanki śmietany
  • 3 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • sól
  • cukier
  • jajko na twardo

Włoszczyznę wymyj, ułóż w wysokim garze i zagotuj w 2 litrach wody. Jaja ugotuj osobno na twardo, pokrój w ósemki.

Szczaw wypłucz dokładnie i uduś na maśle. Przetrzyj przez sito lub zmiksuj, ale jeśli wolisz wyczuwalne kawałeczki, nie jest to konieczne.

Wymieszaj mąkę ze śmietaną, dodaj odrobinę zupy i zapraw całość. 

Podawaj z jajkiem.

***
Zobacz także:

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: szczaw
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy