Zupa warzywna
Taka zupa do dawka witamin i cennych składników. Do tego jest bardzo smaczna!

Składniki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 seler naciowy
- 1 mały kalafior lub pół dużego
- 3-4 ziemniaki
- garść groszku zielonego
- natka pietruszki do podania
- 1 liść laurowy
- 1 ziele angielskie
- 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
- sól
Sposób przygotowania
Ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić go garnka z osoloną wodą i gotować al dente.
Warzywa pokroić w kostkę, wrzucić do osobnego naczynia z wodą, dodać przyprawy i gotować ok. 15 minut.
Kalafiora podzielić na kawałki.
Kiedy ziemniaki już zaczynają być miękkie, dodać je do zupy, dodać też kalafiora i groszek, gotować kilka minut aż kalafior będzie miękki, ale nie rozgotowany. Można zabielić śmietaną. Doprawić do smaku solą i pieprzem.