Zupa z czerwonej soczewicy

Niezwykle aromatyczna

Prosta i pyszna
Prosta i pyszna123RF/PICSEL

Przygotowanie

1. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

2. Imbir obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Czosnek przeciśnij przez praskę.

3. Podsmaż na oliwie cebulę, dodaj czosnek i przyprawy, wymieszaj.

4. Gdy cebula się zeszkli, dodaj obrany i pokrojony batat, a po pięciu minutach rozdrobnione pomidory, soczewicę i wodę lub bulion.

5. Gotuj wszystko na małym ogniu około 20 minut. Mieszaj często, bo soczewica przykleja się do dna garnka i łatwo przypala. Szybko też się rozpada, więc jeśli będziesz zupę zbyt długo gotować, to powstanie krem. Dopraw zupę mlekiem kokosowym i przyprawami w razie konieczności.

6. Na suchej patelni upraż orzechy nerkowca.

7. Podawaj zupę posypaną orzechami z kleksem śmietany i posypaną natką lub kolendrą

Zupa cebulowa - francuska zupa z grzankamiInteria Kulinaria
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas