Reklama

Reklama

Zupa z czerwonej soczewicy

Niezwykle aromatyczna

Składniki

  • 400 g czerwonej suchej soczewicy
  • 2 cebule
  • 4 łyżki oliwy
  • puszka pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 litry wody lub bulionu warzywnego
  • ćwierć łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala lub po pół łyżeczki curry i cynamonu
  • sól
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 duży batat
  • kilka orzechów nerkowca
  • natka pietruszki lub kolendra
  • kawałek imbiru
  • śmietana

Przygotowanie

1. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Reklama

2. Imbir obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Czosnek przeciśnij przez praskę.

3. Podsmaż na oliwie cebulę, dodaj czosnek i przyprawy, wymieszaj.

4. Gdy cebula się zeszkli, dodaj obrany i pokrojony batat, a po pięciu minutach rozdrobnione pomidory, soczewicę i wodę lub bulion.

5. Gotuj wszystko na małym ogniu około 20 minut. Mieszaj często, bo soczewica przykleja się do dna garnka i łatwo przypala. Szybko też się rozpada, więc jeśli będziesz zupę zbyt długo gotować, to powstanie krem. Dopraw zupę mlekiem kokosowym i przyprawami w razie konieczności.

6. Na suchej patelni upraż orzechy nerkowca.

7. Podawaj zupę posypaną orzechami z kleksem śmietany i posypaną natką lub kolendrą

Dowiedz się więcej na temat: Zupa z soczewicy

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje