Zupa z fasolą, boczkiem, cykorią
Sycąca i aromatyczna

Składniki
- 30 dag fasoli Jaś
- 2 marchewki
- 30 dag boczku wędzonego
- 2 cykorie
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- olej do smażenia
- majeranek
- kilka gałązek koperku
- sól
- pieprz
4 osoby
Sposób przygotowania
1. Fasolę mocz przez noc zimnej wodzie, odcedź, zalej nową wodą i gotuj pierwsze 10 minut bez przykrycia, kolejne 40 minut pod przykryciem. Boczek pokrój w grubą kostkę,smaż na rumiano na oleju. Marchewki pokrój w kostkę. Cykorię opłucz, podziel na listki,pokrój.2. Do fasoli dodaj boczek, pokrojoną marchew, majeranek, przecier pomidorowy,przypraw solą i pieprzem, gotuj 10 minut. Kilka minut przed końcem dodaj liście cykorii i koperek. Zagotuj, podawaj gorącą zupę z pieczywem.