Zupa z pulpetami

Mięsne pulpety nie są przypisane do drugich dań, równie dobrze mogą też znaleźć się w zupie. Nasza prosta i sycąca propozycja z powodzeniem zastąpi cały obiad.

Zupę możemy uzupełnić dodatkiem pieczywa
Zupę możemy uzupełnić dodatkiem pieczywa123RF/PICSEL

Warzywa z tacki obieramy, kroimy w kostkę/w plasterki. Czosnek obieramy, oczyszczamy, rozgniatamy, umieszczamy wszystko w garnku, zalewamy 1,5 l wody, gotujemy do miękkości na niedużym ogniu ok. 40 min.

Mięso mielone umieszczamy w misce, dodajemy bułkę tartą, drobno posiekaną cebulę, sól, pieprz, majeranek oraz przyprawę do mięs. Łączymy składniki, z powstałej masy tworzymy nieduże pulpeciki (wielkości orzechów włoskich).

Ziemniaki obieramy, kroimy, dodajemy do wywaru, solimy. Gotujemy ok. 20 min.

Łyżkę mąki łączymy z dwiema łyżkami wody, dodajemy do wywaru. Wlewamy łyżkę octu jabłkowego, dodajemy tymianek, listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Gotujemy wszystko razem kilka minut, dokładamy pulpety. Gdy zaczną wypływać, gotujemy jeszcze całość przez dwie - trzy minuty, wyłączamy ogień. 

Gorącą zupę już na talerzach dekorujemy śmietaną i posiekaną zieleniną.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas