Reklama

Reklama

Żur z pieczonymi ziemniakami i jabłkiem

Żurek w wersji wegetariańskiej też może być pyszny. Wystarczy dodać pieczone ziemniaczki i jabłka, by zachwycił najbliższych. Polecamy przepis z książki "Wiosna wege".

Czas przyrządzenia: ok. 90 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 jabłka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka,
  • 1 mały seler
  • 1 por
  • 5–8 ząbków czosnku
  • 3–5 suszonych grzybów (podgrzybki, borowiki)
  • 5–7 ziaren ziela angielskiego
  • 3–4 liście laurowe
  • 3 łyżki majeranku
  • 2 szklanki zakwasu
  • 3 średnie cebule
  • 3 łyżki masła/oleju rzepakowego/kokosowego
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • natka pietruszki (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki. Skropić olejem, posolić, popieprzyć. Wyłożyć na płaskiej blasze na papierze do pieczenia. Piec w piekarniku 1 godzinę w temperaturze 200°C, aż skórka się przypiecze na brązowo (45 minut pod przykryciem, 15 minut bez przykrycia).

Reklama

Jabłka umyć, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne (nie obierać). Skropić olejem, posolić, natrzeć ząbkiem czosnku i majerankiem. Zawinąć w folię aluminiową lub włożyć do naczynia żaroodpornego (z pokrywką lub przykryć folią). Dołożyć do piekarnika na 20 minut przed końcem pieczenia ziemniaków (jabłka można odkryć - zdjąć pokrywkę/odwinąć folię na ostatnie 5 minut, żeby się trochę przyrumieniły).

Włoszczyznę obrać. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju/masła. Do garnka wrzucić włoszczyznę, czosnek, grzyby, ziele, liście laurowe, majeranek, dodać 1 płaską łyżkę soli. Wlać wodę. Gotować 15-20 minut na małym ogniu. Warzywa wyjąć (można wykorzystać do pasztetu lub dowolnej sałatki). Można też gotować warzywa pokrojone w kostkę i zostawić w zupie. Dodać zakwas i gotować 5 minut. Zdjąć garnek z kuchenki.

Na patelnię wlać olej lub rozpuścić masło. Dodać posiekane cebule. Posolić. Podsmażać na największym ogniu 3-4 minuty, aby zaczęły mięknąć, ale jesz- cze się nie smażyły. Zmniejszyć ogień. Dusić, od czasu do czasu mieszając, aż zbrązowieją.

Zupę podawać z pieczonymi ziemniakami, pieczonym jabłkiem i okraszoną smażoną cebulą. Można posypać posiekaną natką pietruszki.

Przepis pochodzi z książki "Wiosna wege":

Fragment książki

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: żur

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje