Żur z pieczonymi ziemniakami i jabłkiem

Żurek w wersji wegetariańskiej też może być pyszny. Wystarczy dodać pieczone ziemniaczki i jabłka, by zachwycił najbliższych. Polecamy przepis z książki "Wiosna wege".

Żur z pieczonymi ziemniakami i jabłkiem
Żur z pieczonymi ziemniakami i jabłkiem123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki. Skropić olejem, posolić, popieprzyć. Wyłożyć na płaskiej blasze na papierze do pieczenia. Piec w piekarniku 1 godzinę w temperaturze 200°C, aż skórka się przypiecze na brązowo (45 minut pod przykryciem, 15 minut bez przykrycia).

Jabłka umyć, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne (nie obierać). Skropić olejem, posolić, natrzeć ząbkiem czosnku i majerankiem. Zawinąć w folię aluminiową lub włożyć do naczynia żaroodpornego (z pokrywką lub przykryć folią). Dołożyć do piekarnika na 20 minut przed końcem pieczenia ziemniaków (jabłka można odkryć - zdjąć pokrywkę/odwinąć folię na ostatnie 5 minut, żeby się trochę przyrumieniły).

Włoszczyznę obrać. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju/masła. Do garnka wrzucić włoszczyznę, czosnek, grzyby, ziele, liście laurowe, majeranek, dodać 1 płaską łyżkę soli. Wlać wodę. Gotować 15-20 minut na małym ogniu. Warzywa wyjąć (można wykorzystać do pasztetu lub dowolnej sałatki). Można też gotować warzywa pokrojone w kostkę i zostawić w zupie. Dodać zakwas i gotować 5 minut. Zdjąć garnek z kuchenki.

Na patelnię wlać olej lub rozpuścić masło. Dodać posiekane cebule. Posolić. Podsmażać na największym ogniu 3-4 minuty, aby zaczęły mięknąć, ale jesz- cze się nie smażyły. Zmniejszyć ogień. Dusić, od czasu do czasu mieszając, aż zbrązowieją.

Zupę podawać z pieczonymi ziemniakami, pieczonym jabłkiem i okraszoną smażoną cebulą. Można posypać posiekaną natką pietruszki.

Przepis pochodzi z książki "Wiosna wege":

Okładka książki "Wiosna wege"
Okładka książki "Wiosna wege"materiały prasowe
Fragment książki
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas