Żurawinowy piegusek
Idealny do porannej kawy
Sposób przygotowania
1. Ciasto: miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą, jasno kremową masę. Domieszaj rdzeń wanilii, a następnie kolejno wbijaj jajka, stale ucierając ciasto mikserem.Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami połącz z masą maślano-jajeczną. Mieszaj,aż ciasto będzie gładkie.Na koniec dodaj żurawinę i likier. Całość dobrze wymieszaj łyżką.
2. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto.Żurawinowy piegusek 12 porcji 30 min 60 min Wierzch wygładź. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz godzinę.
3. Upieczony piegusek pozostaw w formie przez 5-10 minut, następnie ostrożnie go wyjmij,przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
4. Dekoracja: polewę stop według przepisu.Wymieszaj ją z likierem waniliowym. Polewą posmaruj zimne ciasto. Udekoruj je czekoladowymi serduszkami i ew. świeżymio wocami.