Żurawinowy przysmak

Każdy się skusi na... kilka kawałków!

Czas przyrządzenia: 30 minut
Składniki dla: 10-14 porcji

Składniki

  • 3 jajka
  • 250 g mąki
  • 140 g cukru
  • 1/3 szkl. oleju
  • 1/3 szkl. mleka
  • 70 g masła
  • łyżeczka proszku do piecz.
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • szklanka suszonej żurawiny
  • opcjonalnie: garść owoców żurawiny i lukier do dekoracji, tłuszcz i bułka tarta do formy

Sposób przygotowania

1. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj skórkę otartą z jednej cytryny, mleko, roztopione i przestudzone masło, olej, mąkę, proszek do pieczenia. Miksuj, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Na koniec ubij białka i dodaj.
2. Do ciasta dodaj następnie żurawinę i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.
3. Ciasto przełóż do natłuszczonej masłem i wysypanej bułką tartą formy z kominkiem lub keksówki. Piecz około 50minut w 180°C. Po ostudzeniu udekoruj lukrem i ew. żurawiną.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje