Żurawinowy przysmak
Każdy się skusi na... kilka kawałków!

Składniki
- 3 jajka
- 250 g mąki
- 140 g cukru
- 1/3 szkl. oleju
- 1/3 szkl. mleka
- 70 g masła
- łyżeczka proszku do piecz.
- skórka otarta z 1 cytryny
- szklanka suszonej żurawiny
- opcjonalnie: garść owoców żurawiny i lukier do dekoracji, tłuszcz i bułka tarta do formy
10-14 porcji
Sposób przygotowania
1. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj skórkę otartą z jednej cytryny, mleko, roztopione i przestudzone masło, olej, mąkę, proszek do pieczenia. Miksuj, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Na koniec ubij białka i dodaj.2. Do ciasta dodaj następnie żurawinę i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.3. Ciasto przełóż do natłuszczonej masłem i wysypanej bułką tartą formy z kominkiem lub keksówki. Piecz około 50minut w 180°C. Po ostudzeniu udekoruj lukrem i ew. żurawiną.