Żurek na żeberkach z kiełbasą

Żurek przygotowany według tego przepisu, smakuje pysznie!

Żurek możesz podać z jajkiem
Żurek możesz podać z jajkiem 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 2 paski surowych żeberek wieprzowych
  • 15 dag wędzonego boczku
  • po 2 kawałki każdej kiełbasy: białej parzonej, pieczonej i chłopskiej
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • mała marchewka
  • 2 łyżki pokrojonej papryki
  • łyżka chrzanu
  • 6 łyżek śmietany
  • pęczek natki
  • 8 jajek
  • butelka białego żurku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Ugotuj żeberka. Wyjmij mięso, zbierz tłuszcz. Dolej wody, by otrzymać 2,5 litra wywaru, wlej żur z butelki. Zagotuj. Pokrój cebulę, czosnek; marchewkę zetrzyj na tarce. Pokrój kiełbasy w plasterki, żeberka i boczek na kawałeczki.

2. Na tłuszczu z gotowania żeberek podsmaż przygotowane składniki. Przełóż do wywaru i gotuj kilka minut.

3. Dodaj pokrojoną paprykę, chrzan. Wlej śmietanę, przypraw żurek, posyp posiekaną natką. Ugotuj jajka na twardo. Trzy pokrój na ćwiartki, pozostałe jajka – w kostkę. Podaj z żurkiem.

Czas przygotowania: 80 min, ilość porcji: 10, cena za porcję: 2,60 zł.

Chwila dla Ciebie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas