Żurek na żeberkach z kiełbasą
Żurek przygotowany według tego przepisu, smakuje pysznie!
Składniki:
- 2 paski surowych żeberek wieprzowych
- 15 dag wędzonego boczku
- po 2 kawałki każdej kiełbasy: białej parzonej, pieczonej i chłopskiej
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- mała marchewka
- 2 łyżki pokrojonej papryki
- łyżka chrzanu
- 6 łyżek śmietany
- pęczek natki
- 8 jajek
- butelka białego żurku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Ugotuj żeberka. Wyjmij mięso, zbierz tłuszcz. Dolej wody, by otrzymać 2,5 litra wywaru, wlej żur z butelki. Zagotuj. Pokrój cebulę, czosnek; marchewkę zetrzyj na tarce. Pokrój kiełbasy w plasterki, żeberka i boczek na kawałeczki.
2. Na tłuszczu z gotowania żeberek podsmaż przygotowane składniki. Przełóż do wywaru i gotuj kilka minut.
3. Dodaj pokrojoną paprykę, chrzan. Wlej śmietanę, przypraw żurek, posyp posiekaną natką. Ugotuj jajka na twardo. Trzy pokrój na ćwiartki, pozostałe jajka – w kostkę. Podaj z żurkiem.
Czas przygotowania: 80 min, ilość porcji: 10, cena za porcję: 2,60 zł.