Żurek śląski na wędzonce
Tej zupy nie może zabraknąć na świątecznym stole.
Wędzone żeberka pokrój na kawałki. Cebule i włoszczyznę obierz, opłucz. Żeberka oraz warzywa włóż do garnka. Dodaj listek laurowy i ziele angielskie. Wlej ok. 8 szklanek zimnej wody. Poczekaj, aż całość zawrze, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem 1 godzinę.
Wywar przecedź. Ponownie wlej do garnka. Do wywaru dodaj zakwas, prawdziwki oraz marchewkę z gotowania wywaru pokrojoną w kostkę. Gotuj jeszcze 20 minut. Jajka gotuj 10 minut w posolonej wodzie. Odcedź, przestudź, obierz. Kiełbasę i jajka pokrój w plasterki. Czosnek obierz, rozetrzyj z solą i dodaj do zupy. Przypraw chrzanem, solą i pieprzem.
Zupę wymieszaj ze śmietaną. Gotowy żurek rozlej do talerzy. Do każdej porcji włóż jajka i białą kiełbasę. Posyp suszonym majerankiem.
Wersja odchudzona
Podgrzewaj 1 litr maślanki i 1/2 szkl. mleka, aż wytrącą się grudki. Przecedź przez sitko wyłożone gazą. Otrzymany wywar serwatkowy przypraw listkiem laurowym, zielem angielskim i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Gotuj dalej. Dodaj cebulę zeszkloną na oleju. Przypraw solą i majerankiem. Żurek zamiast z kiełbasą i jajkiem, podaj z wędzonym indykiem.