Żurek śląski na wędzonce

Tej zupy nie może zabraknąć na świątecznym stole.

Możesz podać żurek w chlebie, będzie efektownie
Możesz podać żurek w chlebie, będzie efektownie123RF/PICSEL

Wędzone żeberka pokrój na kawałki. Cebule i włoszczyznę obierz, opłucz. Żeberka oraz warzywa włóż do garnka. Dodaj listek laurowy i ziele angielskie. Wlej ok. 8 szklanek zimnej wody. Poczekaj, aż całość zawrze, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem 1 godzinę.

Wywar przecedź. Ponownie wlej do garnka. Do wywaru dodaj zakwas, prawdziwki oraz marchewkę z gotowania wywaru pokrojoną w kostkę. Gotuj jeszcze 20 minut. Jajka gotuj 10 minut w posolonej wodzie. Odcedź, przestudź, obierz. Kiełbasę i jajka pokrój w plasterki. Czosnek obierz, rozetrzyj z solą i dodaj do zupy. Przypraw chrzanem, solą i pieprzem.

Zupę wymieszaj ze śmietaną. Gotowy żurek rozlej do talerzy. Do każdej porcji włóż jajka i białą kiełbasę. Posyp suszonym majerankiem.

Wersja odchudzona

Podgrzewaj 1 litr maślanki i 1/2 szkl. mleka, aż wytrącą się grudki. Przecedź przez sitko wyłożone gazą. Otrzymany wywar serwatkowy przypraw listkiem laurowym, zielem angielskim i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Gotuj dalej. Dodaj cebulę zeszkloną na oleju. Przypraw solą i majerankiem. Żurek zamiast z kiełbasą i jajkiem, podaj z wędzonym indykiem.

Przepis na tradycyjny żurekInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas