Żurek wielkanocny

Nie może go zabraknąć na świątecznym stole

Czas przyrządzenia: 60 minut
Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • po litrze wody i dowolnego bulionu
  • po 2 pętka kiełbas: białej surowej i wędzonej
  • garść suszonych grzybów, namoczonych
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 2 ząbki czosnku (lub więcej)
  • otarty majeranek
  • 1/2 litra zakwasu (przepis powyżej)
  • świeży majeranek (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

1. Wlej wodę do dużego garnka. Włóż do niej oba rodzaje kiełbasy i namoczone suszone grzyby (z wodą z moczenia). Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i czosnek. Zagotuj, po minucie wyjmij kiełbasę (ma się tylko zaparzyć) i odłóż, aby całkiem ostygła. Wywar gotuj z przyprawami, aby grzyby zmiękły (20 minut). 

2. Kiełbasę pokrój w drobną kostkę. Zagotuj ponownie wywar, wrzuć pokrojoną kiełbasę. Dodaj majeranek, zagotuj. 

3. Zakwas dokładnie zamieszaj. Wlej połowę do żurku. Gotuj chwilę. Dodaj 100 ml śmietany. Przypraw do smaku solą. Zagotuj. Podawaj z ćwiartkami jajka, posypany świeżym majerankiem. Najlepszy jest następnego dnia. 

RADA: Można też dodać do zupy garść mrożonych kurek - wzmocnią grzybowy smak.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje