Żurek wielkanocny
Nie może go zabraknąć na świątecznym stole
Sposób przygotowania
1. Wlej wodę do dużego garnka. Włóż do niej oba rodzaje kiełbasy i namoczone suszone grzyby (z wodą z moczenia). Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i czosnek. Zagotuj, po minucie wyjmij kiełbasę (ma się tylko zaparzyć) i odłóż, aby całkiem ostygła. Wywar gotuj z przyprawami, aby grzyby zmiękły (20 minut).
2. Kiełbasę pokrój w drobną kostkę. Zagotuj ponownie wywar, wrzuć pokrojoną kiełbasę. Dodaj majeranek, zagotuj.
3. Zakwas dokładnie zamieszaj. Wlej połowę do żurku. Gotuj chwilę. Dodaj 100 ml śmietany. Przypraw do smaku solą. Zagotuj. Podawaj z ćwiartkami jajka, posypany świeżym majerankiem. Najlepszy jest następnego dnia.
RADA: Można też dodać do zupy garść mrożonych kurek - wzmocnią grzybowy smak.