Jak wykorzystać owoce leśne? Oto kulinarne tajemnice

Owoce jagodowe kuszą kolorami i smakiem wakacji, słyną też z prozdrowotnych właściwości.
Owoce jagodowe kuszą kolorami i smakiem wakacji, słyną też z prozdrowotnych właściwości.123/RF PICSEL123RF/PICSEL

Do wypieków

  • Agrest czy porzeczki, którymi dekorujesz wypieki, dłużej zachowają ładny wygląd, jeśli posmarujesz je tężejącą galaretką albo konfiturą (wcześniej podgrzaną i przetartą).
  • Owoce, które dodajesz np. do ciasta ucieranego, oprósz mąką. Dzięki temu nie opadną na spód w czasie pieczenia.
  • Nim ułożysz soczyste owoce na kruchym spodzie, posyp surowe ciasto pokruszonymi herbatnikami. Okruszki wchłoną sok z owoców i w ten sposób unikniesz zakalca.
Jak zrobić lody jagodowe?Interia KulinariaInteria Kulinaria

Superpatent

Zanim zjesz, umyj!

Tina
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?