Przekąski na domówkę z różnych stron świata

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Udostępnij
Hummus
Hummus123RF/PICSEL

Hummus i pasta z zielonego groszku - przysmak z Izraela

Składniki

  • szklanka suchej ciecierzycy
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki tahini
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • upieczony burak ćwikłowy

- pasta z zielonego groszku

  • szklanka mrożonego groszku
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki listków mięty
  • 1/2 łyżeczki zataru

Sposób przygotowania

Bliny z łososiem
Bliny z łososiem123RF/PICSEL

Bliny z łososiem - przekąska z Norwegii

Składniki

  • szklanka mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • jajko
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 20 g masła, rozpuszczonego
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • szklanka gęstej kwaśnej śmietany
  • łyżeczka startej skórki cytrynowej
  • 2 łyżeczki soku cytrynowego
  • 300 g łososia wędzonego na zimno, w plasterkach
  • kilka rzodkiewek, świeży koperek

Sposób przygotowania

Skrzydełka na ostro
Skrzydełka na ostro123RF/PICSEL

Skrzydełka na ostro - przysmak ze Stanów Zjednoczonych

Składniki

  • 1 kg skrzydełek kurczaka
  • 1/4 szklanki oleju
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki gęstego sosu pomidorowego
  • łyżka ostrego keczupu
  • 2 ząbki czosnku
  • po łyżeczce majeranku i papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól

Sposób przygotowania

Quesadillas
Quesadillas123RF/PICSEL

Quesadilla z fasolą - meksykański specjał

Składniki

  • 400 g fasoli z puszki
  • 200 g podsmażonej mielonej wołowiny
  • posiekana cukinia
  • szklanka kukurydzy z puszki
  • 2 dymki ze szczypiorem, posiekane
  • 2 ostre papryczki, posiekane
  • szczypta chilli
  • 4 łyżki startego żółtego sera
  • 4 duże tortille pszenne
  • olej

Sposób przygotowania

Olivia
emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Udostępnij
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Przejdź na