Przekąski na domówkę z różnych stron świata
Łatwe, szybkie i smakowite. Goście będą zachwyceni!

Hummus i pasta z zielonego groszku - przysmak z Izraela
Składniki
- szklanka suchej ciecierzycy
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki tahini
- 1/3 szklanki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- sól
- upieczony burak ćwikłowy
- pasta z zielonego groszku
- szklanka mrożonego groszku
- 1/3 szklanki oliwy
- 3 łyżki soku z cytryny
- ząbek czosnku
- 1/2 szklanki listków mięty
- 1/2 łyżeczki zataru
Sposób przygotowania
1. Humus: Ciecierzycę namoczoną przez noc ugotuj z sodą. Gdy ostygnie, zmiksuj z częścią wody z gotowania i wszystkimi składnikami (bez buraka). Dwie trzecie humusu zostaw w klasycznej wersji, resztę zmiksuj z burakiem. Podawaj oddzielnie. 2. Pasta: Groszek ugotuj, odcedź, zostaw trochę wody. Zmiksuj go z wodą i wszystkimi składnikami. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

Bliny z łososiem - przekąska z Norwegii
Składniki
- szklanka mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- jajko
- 1/2 szklanki maślanki
- 20 g masła, rozpuszczonego
- szczypta soli
- olej do smażenia
- szklanka gęstej kwaśnej śmietany
- łyżeczka startej skórki cytrynowej
- 2 łyżeczki soku cytrynowego
- 300 g łososia wędzonego na zimno, w plasterkach
- kilka rzodkiewek, świeży koperek
Sposób przygotowania
1. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do miski. Zrób w środku zagłębienie. Dodaj tam jajko, maślankę, masło i szczyptę soli. Wymieszaj dokładnie i odstaw na 5 minut. 2. Natłuść patelnię i rozgrzej ją na średnim ogniu. Na każdy blin nakładaj po 2 łyżki ciasta. Smaż po dwie minuty na stronę (aż placki ładnie zbrązowieją). Przekładaj je na kratkę, aby ostygły. 3. Wymieszaj śmietanę ze skórką cytrynową i sokiem. Przypraw ją do smaku. Ułóż bliny na półmisku. Na każdym umieść kleks ze śmietany oraz kawałek łososia. Udekoruj cienkimi plasterkami rzodkiewki i gałązkami koperku. Oprósz czarnym pieprzem.

Skrzydełka na ostro - przysmak ze Stanów Zjednoczonych
Składniki
- 1 kg skrzydełek kurczaka
- 1/4 szklanki oleju
- łyżka miodu
- 2 łyżki gęstego sosu pomidorowego
- łyżka ostrego keczupu
- 2 ząbki czosnku
- po łyżeczce majeranku i papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- sól
Sposób przygotowania
1. W dużej misce wymieszaj olej, miód, sos pomidorowy i keczup. Dodaj przyprawy i wymieszaj. Włóż do sosu skrzydełka i dokładnie je w nim obtocz. Przykryj, wstaw do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na noc). 2. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Półkę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na nim skrzydełka. Piecz 40-50 minut (powinny być miękkie i dobrze zrumienione). 3. Podawaj od razu, na gorąco lub na zimno, z dodatkiem sosów, np.: keczupu, dipu jogurtowego z czosnkiem lub sosu śliwkowego.

Quesadilla z fasolą - meksykański specjał
Składniki
- 400 g fasoli z puszki
- 200 g podsmażonej mielonej wołowiny
- posiekana cukinia
- szklanka kukurydzy z puszki
- 2 dymki ze szczypiorem, posiekane
- 2 ostre papryczki, posiekane
- szczypta chilli
- 4 łyżki startego żółtego sera
- 4 duże tortille pszenne
- olej
Sposób przygotowania
1. Wszystkie składniki quesadilli wymieszaj w dużej misce. 2. Ułóż tortille na blacie. Wyłóż na ich połowy wymieszane warzywa z serem. Złóż tortille na pół, przykrywając farsz. Rozgrzej olej na patelni. Smaż je w dwóch partiach, po 2 minuty z każdej strony. Chrupiące quesadille pokrój w cząstki.