Sałatka z kaszą bulgur
Przepis Sary La Fountain. Składniki na 4-5 porcji.

Składniki
- 200 ml kaszy bulgur
- pół ogórka
- opakowanie pomidorków koktajlowych
- pół pęczka natki pietruszki
- pół pęczka mięty
- 1 granat
- sok z połowy cytryny
- 1-2 łyżki oliwy
- szczypta czarnego pieprzu
- szczypta soli morskiej
- 3-5 fig
- opakowanie szynki parmeńskiej
- 100 g sera feta
- 100 ml listków mięty
Przygotowanie:
Gotuj bulgur 8 minut. Ogórek pokrój w kostkę, pomidorki poprzekrawaj, posiekaj natkę i miętę, wyjmij nasionka z granatu.
W dużej misce umieść bulgur, ogórek, pomidory, natkę, miętę i nasiona granatu. Dodaj oliwę, czarny pieprz i sól. Dobrze wstrząśnij. Rozdziel na talerzyki.
Figi przekrój wzdłuż, fetę pokrój w kostkę. Sałatkę dekoruj figami, szynką parmeńską, fetą, listkami mięty i podawaj.
Przepis autorstwa Sary La Fountain. Sarę możesz oglądać w serii "Antypody smaków" w poniedziałki o godz. 21:00 i 21:30 na kanale Nat Geo People.