Torcik żurawinowy
Rozpływa się w ustach!

Składniki
- 20 dag herbatników kakaowych
- 10 dag masła
- 1 łyżeczka prawdziwego kakao
- masa
- 60 dag tłustego twarogu
- trzykrotnie zmielonego
- 30 dag kwaśnej śmietany 18%
- 15 dag miałkiego cukru
- 1 mały cukier waniliowy
- 4 jajka
- 1 żółtko
- 3 łyżki mąki pszennej
- galaretka
- 30 dag żurawiny
- sok z 1/2 pomarańczy
- 3 łyżeczki żelatyny
- ew. 1/3 szkl. cukru pudru
Sposób przygotowania
1. Przygotuj spód: herbatniki rozgnieć na miałki piasek. Możesz to zrobić, wsypując je już pokruszone do woreczka foliowego i zgnieść je wałkiem do ciasta. Wymieszaj z kakao i połącz z rozpuszczonym ciastem. Masą wylep wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę i wstaw do lodówki. 2. Masa: jajka umyj i wbij do miseczki. Dodaj żółtko i ubij z cukrem na gładką masę. Połącz z twarogiem i miksując, wlej śmietanę. Wsyp po łyżce mąkę wymieszaną z cukrem waniliowym. Miksuj jak najkrócej, by nie napowietrzyć masy. Przelej ją na spód Torcik żurawinowy i wyrównaj wierzch. Formę podwójnie owiń folią aluminiową. Postaw ją na głębokiej blaszce lub w większym naczyniu. Nalej wrzątku do 2/3 wysokości. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez godzinę w 180 st. Ostudź. 3. Galaretka: odłóż kilka owoców do dekoracji. Resztę rozgotuj z sokiem i z cukrem. Gdy owoce zaczną się rozpadać, przetrzyj je przez sitko - nie wystarczy zmiksować, bo zostaną kawałeczki skórki. Żelatynę rozpuść w 3 łyżkach wody i zmiksuj z musem. Przestudź i wylej na sernik. Schłodź do zastygnięcia galaretki, udekoruj.