Francuskie pakieciki z jajkiem

Świąteczne przekąski.

Składniki:

Reklama

- 50 dag mrożonego ciasta francuskiego,

- 9 jajek,

- 2 łyżki posiekanej natki,

- 2 łyżki bułki tartej,

- 50 dag pieczarek,

- duża cebula,

- 1 żółtko,

- łyżka śmietanki,

- łyżka oleju

Przygotowanie:

1. Ugotuj na twardo 8 jajek. Ostudź, obierz. Ciasto francuskie rozmroź w temperaturze pokojowej. Pieczarki i cebulę posiekaj. Przysmaż na oleju. Przypraw solą i pieprzem. Przestudź. Następnie wymieszaj z natką, ostatnim jajkiem oraz z bułką tartą.

2. Ciasto rozwałkuj, pokrój na 8 równych kwadratów. Pośrodku każdego ułóż po porcji farszu grzybowego. Na nim ustaw jajko. Przeciwległe rogi kwadratów zawijaj do góry i zalepiaj nad jajkiem (jak kopertę). Kopertki ustaw na blasze wyłożonej pergaminem. Posmaruj żółtkiem roztrzepanym ze śmietanką. Piecz na złoto w temperaturze 180 st. C.

Czas przygotowania 70 minut

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje