Kotlety z ziemniaków z botwiną i pomidorami
Pyszny obiad wegetariański.
Smacznego123RF/PICSEL
Składniki:
- 800 g ziemniaków
- Sól
- 600 g botwiny
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- Gałązka rozmarynu
- 250 g pomidorów koktajlowych
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- Pieprz
- Gałka muszkatołowa
- 3 łyżki oleju
- 150 ml bulionu warzywnego
- 25 g sklarowanego masła
- Natka pietruszki
- 100 g śmietany
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Botwinę oczyścić, 4 liście pokroić bardzo drobno, resztę pokroić grubo. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę.
Listki rozmarynu drobno pokroić.
Ziemniaki odcedzić i ugnieść, dodać mąkę ziemniaczaną i jajko, natychmiast wyrobić, doprawić solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Dodać drobno posiekaną botwinę. Z masy uformować 8 kotletów. Na rozgrzanym oleju przesmażyć pomidory, zdjąć, przesmażyć cebulę i czosnek, dodać botwinę, zalać bulionem.
Doprawić solą i pieprzem. Dodać pomidory.
Na sklarowanym maśle smażyć kotlety ziemniaczane na złoty kolor, podawać z botwiną z pomidorami, posypać natka pietruszki i rozmarynem.