Reklama

Reklama

Kotlety z ziemniaków z botwiną i pomidorami

Pyszny obiad wegetariański.

Składniki:

  • 800 g ziemniaków
  • Sól
  • 600 g botwiny
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Gałązka rozmarynu
  • 250 g pomidorów koktajlowych
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • Pieprz
  • Gałka muszkatołowa
  • 3 łyżki oleju
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 25 g sklarowanego masła
  • Natka pietruszki
  • 100 g śmietany

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Botwinę oczyścić, 4 liście pokroić bardzo drobno, resztę pokroić grubo. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę.

Reklama

Listki rozmarynu drobno pokroić.

Ziemniaki odcedzić i ugnieść, dodać mąkę ziemniaczaną i jajko, natychmiast wyrobić, doprawić solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Dodać drobno posiekaną botwinę. Z masy uformować 8 kotletów. Na rozgrzanym oleju przesmażyć pomidory, zdjąć, przesmażyć cebulę i czosnek, dodać botwinę, zalać bulionem.

Doprawić solą i pieprzem. Dodać pomidory.

Na sklarowanym maśle smażyć kotlety ziemniaczane na złoty kolor, podawać z botwiną z pomidorami, posypać natka pietruszki i rozmarynem.


Smacznego

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: ziemniaki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje