Reklama

Reklama

Tortilla z ziemniakami i groszkiem

Pyszne danie z łatwo dostępnych składników.

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 60 g groszku
  • sól
  • 2 cebule
  • 200 g wędzonego boczku (w kostkach)
  • 500 ml mleka
  • 10 jaj
  • słodka papryka
  • gałka muszkatołowa
  • tłuszcz do formy

Przygotowanie:

Reklama

 Ziemniaki ugotować w mundurkach. Groszek gotować w osolonym wrzątku przez 6-8 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą. Ziemniaki odzecić, ostudzić, obrać. Cebulę pokroić w kostkę. Boczek usmażyć na patelni, dodac cebulę. Mleko wymieszać z jajkami, doprawić solą, papryka i gałką muszkatołową. Ziemniaki pokroić w plastry. Foremkę (30x 20 cm nasmarować tłuszczem, ziemniaki, boczek z cebulą i groszek nakładać warstwami. Zalać jajkami zmieszanymi z mlekiem. Piec w 200 st. C przez 40-45 minut. Ostudzić. Podawać pokrojone w kostke.

Czas przygotowania: 90 minut

Jedna porcja zawiera: 1720 kJ/411 kcal

 


Smacznego

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: ziemniaki | groszek | jaja | Tortilla

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje