Tortilla z ziemniakami i groszkiem
Pyszne danie z łatwo dostępnych składników.

Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 60 g groszku
- sól
- 2 cebule
- 200 g wędzonego boczku (w kostkach)
- 500 ml mleka
- 10 jaj
- słodka papryka
- gałka muszkatołowa
- tłuszcz do formy
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Groszek gotować w osolonym wrzątku przez 6-8 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą. Ziemniaki odzecić, ostudzić, obrać. Cebulę pokroić w kostkę. Boczek usmażyć na patelni, dodac cebulę. Mleko wymieszać z jajkami, doprawić solą, papryka i gałką muszkatołową. Ziemniaki pokroić w plastry. Foremkę (30x 20 cm nasmarować tłuszczem, ziemniaki, boczek z cebulą i groszek nakładać warstwami. Zalać jajkami zmieszanymi z mlekiem. Piec w 200 st. C przez 40-45 minut. Ostudzić. Podawać pokrojone w kostke.
Czas przygotowania: 90 minut
Jedna porcja zawiera: 1720 kJ/411 kcal