Babeczki czekoladowe - Ksik

25 dag mąki (najlepiej tortowej, ale z innej też sie uda), szczyptę soli, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 10 dag cukru, 250 ml jogurtu naturalnego, 3 łyżki kakao, 1 jajko całe, 1/3 szkl. oleju/oliwy; dla smaku: 2 łyżeczki aromatu waniliowego, 2 łyżki startej czekolady gorzkiej

article cover
INTERIA.PL

Pyszne babeczki, szybkie jeśli macie pod ręką piekarnik, mikser i formy do babeczek (metalowe albo papierowe).

Nastawiamy piekarnik do rozgrzania na ok.200 stopni, następnie do miski wrzucamy (w dowolnej kolejności): mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier, jogurt naturalny, kakao, jajko 1/3 szkl. oleju/oliwy;

a dla smaku: aromat waniliowy i starta czekolada gorzka

Wszystko razem miksujemy do uzyskania gęstego ciasta, jeżeli chcemy mieć babeczki z niespodziankami można na końcu wsypać do ciasta platki migdałów i rodzynki i wymieszać dokładnie (można mikserem na wolnych obrotach). Ciasto nakładamy do wysmarowanych foremek do ok.3/4 wysokości (ważne żeby z ciasta nie wystawały rodzynki czy migdały bo się spalą) i pieczemy ok 15-20 min.

Pyszne i szybkie.Smacznego

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas