Brambolki... - Romcia

Ugotowane ziemniaki, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, biały ser (mniej niż 1/4; wielkości ziemniaków), 1 jajo, sól, bułka tarta, olej słonecznikowy.

Ugotowane ziemniaki oraz biały ser przeciskamy przez prasę do miski lub mielimy maszynką. Delikatnie wyrównujemy poziom w misce łyżką. Wycinamy 1/4; otrzymanej mieszanki i przesypujemy na pozostałe 3/4 (tworzymy w ten sposób dołek-miarkę). Do otrzymanego dołka wsypujemy pół na pół mąki ziemniaczanej i mąki pszennej (do mniej więcej wyrównania poziomu dołka). Wbijamy całe jajo, dodajemy dwie szczypty soli (do smaku). Następnie wszystko razem dokładnie mieszamy. Z otrzymanego ciasta toczymy małe kluseczki odmierzając ciasto małą łyżeczką. Okrągłe małe kluseczki obtaczamy w bułce tartej, a następnie wrzucamy na głęboki, gorący olej. Smażymy do uzyskania brązowego koloru brambolków. Możemy je podawać jako dodatek do mięs, ryb, zup, a także jako przystawkę.

Życzę smacznego ;-)

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas