Karpatka - gonia

<b>Składniki: </b> 1/2 kostki masła lub margaryny, 1 szklanka wody, 1 szklanka mąki, 5 jajek, 1/2 porcji proszku do pieczenia. <b>Krem</b>: 1/2 waniliowego lub śmietankowego budyniu, 1 szklanka mleka, 20 dag masła lub margaryny, 3/4 szklanki cukru pudru, łyżka brandy lub rumu.

Przygotowanie

Szklankę wody zagotować ze szczyptą soli w teflonowym rondelku, a gdy zawrze, dodać masło i gotować przez chwilkę na małym ogniu. Następnie wsypać całą przesianą mąkę i szybko wymieszać drewnianą łyżką. Podgrzewać na maleńkim ogniu, stale mieszając, aż masa stanie się szklista i zacznie odstawać od brzegów rondelka. Wtedy zdjąć z ognia i lekko ostudzić, a potem wbijać jajka (po jednym) i nadal mieszać. Na koniec dodać proszek do pieczenia. Podzielić ciasto na dwie części i piec każdą część na oddzielnej blasze, w gorącym (200 stopni) piekarniku przez około 20 minut, nie otwierając drzwiczek podczas pieczenia. W międzyczasie przygotować krem:-). Budyń przygotować według przepisu (nie dodając jednak ani cukru, ani jajek). Masło utrzeć na krem z cukrem i jajkiem, następnie dodać rum lub brandy. Jedną warstwę karpatki posmarować kremem i przykryć drugą warstwą. Posypać obficie cukrem pudrem.

Na koniec pokroić w kwadraty i reklamować jako oryginalne kremówki papieskie :)

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas