Kurczak na słodko-kwaśno z ananasami - przysłała Iza NY

0,8 - 1,0 kg piersi z kurczaka (bez kości) pokrojone w kostkę; 3 jaja; 3 łyżki mąki; 1,5 łyżki wody; pieprz; sól; na sos: 1/3 kubka octu; 3 łyźki soku cytrynowego; 3/4 kubka cukru; 3 łyżki sosu sojowego; 1 łyżka mąki krupczatki; 1,5 kubka wody; 1 puszka ananasów w kawałkach (odsączone)

article cover
INTERIA.PL

Jaja, mąkę i wodę wymieszać dobrze w misce. Dodać mięso (posolone i popieprzone do smaku) pokrojone w kostkę i dobrze wymieszać, tak by mięso było pokryte masą. Na dużej patelni rozgrzać dobrze olej, i wylać na to mięso. Smażyc w całości jak omlet. Przewrócić, na drugą stronę, gdy się zrumieni na złoty kolor. Pod koniec delikatnie rozdzielić kawałki widelcem (to niekonieczne). Odstawić, gdy kurczak będzie zrumieniony z każdej strony i straci kolor surowizny.

Sos:

W osobnym rondlu wymieszać wszystkie składniki sosu, (oprócz ananasów) aż powstanie czysty roztwór. Przelać mieszankę do dużego rondla, dodać podsmażonego kurczaka i ananasy. Dusić na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut. Podawać z ryżem na sypko.

Bardzo smaczna i szybka do zrobienia potrawa.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas