Zajadali się nim monarchowie, dziś jest obowiązkowy w święta. Śledź w oleju

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Śledzie w oleju są obowiązkową pozycją na świątecznym stole
Śledzie w oleju są obowiązkową pozycją na świątecznym stoleCanvaProINTERIA.PL

Jedna z 12. wigilijnych, obowiązkowych potraw

Najlepszy przepis na śledzie w oleju na Wigilię

  • 10 filetów śledziowych - matjasów (śledzie w słonej zalewie)
  • 1/2 szklanki octu
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziarenek pieprzu
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • olej roślinny
Śledzie w oleju
Śledzie w olejuCanvaProINTERIA.PL
  • Śledzie z beczki (jeśli takich używamy) ze słonej zalewy delikatnie opłukać, następnie włożyć do dużej miski z zimną wodą i wypłukać z soli, zmieniając wodę 3 lub 4 razy w ciągu godziny. Wylewać słoną wodę z moczenia i wlewać nową, aż śledzie będą odpowiednio słone (nie za słone, ale też nie całkowicie wypłukane). Pod koniec moczenia można spróbować kawałeczek filetu jak smakuje, jak mocno jest słony.
  • Jeśli używamy tzw. śledzi gotowych, np. w oleju, nie trzeba płukać. Wystarczy wyjąc i pokroić.
  • Wlać ocet do miski i każdy filet na chwilę zanurzyć w occie. Następnie pokroić na kawałki (każdy filet na 5-6 kawałków).
  • Cebulę pokroić w drobną kostkę i skropić łyżeczką octu.
  • Układać kawałki śledzi w słoiku lub szklanej misce z pokrywą, przekładając cebulą, zielem, listkiem i pieprzem oraz polewając warstwy śledzi olejem. Na koniec polać dodatkowym olejem do przykrycia śledzi. 
  • Wstawić do lodówki.
Śledzie w oleju
Śledzie w olejuCanvaProINTERIA.PL
  • 5 płatów śledzi (500 g)
  • 1/2 filiżanki octu
  • 2 filiżanki wody
„Ewa gotuje”: Śledzie w occiePolsatPolsat