Reklama

Reklama

Mleczna pianka czekoladowa

Nadesłał Piotr.

Składniki:

Reklama

1) 200g.serka homogenizowanego,
2) 200ml mleka (niepełna szklanka),
3) 20 g. żelatyny w torebkach,
4) 3 jajka,
5) 150 g. cukru kryształu (2/3 szklanki),
6) 4 płaskie łyżki kakao,
7) 1 łyżeczka od herbaty zapachu waniliowego

Przygotowanie:

1) Żółtka miksujemy z cukrem i dodajemy 1 łyżeczkę aromatu waniliowego, do utartych żółtek dodajemy serek homogenizowany, kakao i dokładnie mieszamy aż kakao rozpuści się.

2) Do zimnego mleka dodajemy żelatynę i czekamy 10 minut aż spęcznieje, potem podgrzewamy do gorącego, cały czas mieszając (nie gotować!), czekamy aż troszkę przestygnie. Żelatynę dodajemy powoli do powyższej mieszaniny żółtek z serem i kakao. Cały czas energicznie mieszamy całą mieszaninę.

3) Z 3 białek oziębionych w chłodziarce ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z powyższą mieszaniną. Powstaje mieszanina w ilości 1 litra, którą wlewamy do półlitrowych porcyjek i pozostawiamy w lodówce na 2 godziny do schłodzenia.

4) Po schłodzeniu z każdej porcyjki gorącym nożem obkrawamy piankę dookoła foremki i wyjmujemy schłodzoną piankę.

5) Następnie gorącym nożem dzielimy piankę na 8 małych porcji i bardzo ciepłą czekoladą (nie gorącą! – pianka może się roztopić) przy pomocy łyżeczki nanosimy delikatne stróżki czekolady na piankę. Wstawiamy do chłodziarki na pół godziny, aby czekolada zastygła.

Dowiedz się więcej na temat: kakao | ptasie mleczko | mleczko

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje